EBS Valve Drive – sävyä ja säröä

 

 

Rock-historia tuntee tukun biisejä ja koko joukon basisteja, joiden kohdalla särölle ajettu bassosoundi on enemmän kuin oleellinen osa kokonaisuutta. Ja näin voisi olettaa rockin tulevaisuudeltakin; sopivasti säröä bassoon tuo jälleen ennemmin tai myöhemmin sen kaivatun sävyn, jolla bassostemma liimataan sovitukseen saumattomasti. EBS tietää tämän ja tarjoaa puuhaan käypää pedaalia basisteille, putkipelinä tietysti.

 

EBS Valve Drive tuottaa säröä yhden 12AX7-putken avulla ja tarjolla on kaksi vaihtoehtoista perusluonnetta; perinteinen ja moderni. Näistä kahdesta perinteinen on fuzz-mainen ja soinniltaan hiukan purevampi ylemmän keskialueen osalta, kun taas nykyaikainen versio pistää alemman keskialueen enemmän murolle ja säilyttää ylärekisterin vastavuoroisesti puhtaampana.

Kiinassa valmistettu Valve Drive on koottu jämäkkään metallikoteloon ja niin kytkimet kuin potentiometritkin ovat vankan oloisia. Kokonaisuus on oikein siisti yhtä pientä kohtaa lukuunottamatta. Jonkin sisäpuolisen osan kiinitysruuvi pilkistää millikaupalla pohjalevyn läpi ja vihlaisee nasevasti, jos rasiasta tarraa puristusotteen sillä lailla sopivasti, että sormenpää tapaa rasian alapuolella juuri ruuvin terävään kanttiin. Ei mikään suuri asia, mutta juuri sen vuoksi tämmöinen olisi varmaan helppo hoitaa pois päiväjärjestyksestä. Käyttövirtaa Valve Drive imee ulkoisen 12-V virtalähteen kautta, ja liitin rasian laidassa vaikuttaa luottamusta herättävän tukevalta. Vedonpoistajaa ei virtalähteen johdolle kumminkaan ole. Itse muuntajamurikka kuuluu paketin hintaan, kuten asiallista onkin.

Ensimmäinen kansilevyn jalkakytkin on valjastettu edellä mainitun vintage/modern-perusluonteen valintaan ja toisella polkaistaan pedaali päälle tai pois. Kummallekin polkukytkimelle on oma merkkivalonsa tilanteen havainnollistamiseksi.
Valve Driven takalaidassa on lisäksi pieni sormin naksuteltava painonappi, jolla määritellään polkukytkimen off-asennolle tarkempi muoto. Valittavana on se tavanomainen by pass -tapa, jossa signaali ohittaa laitteen silloin, kun on/off-kytkin polkaistaan off-asentoon. Tai sitten takalaidan napille voi valita mute-asennon, jolloin pedaali mykistää signaalin aina silloin, kun on/off-kytkin naksautetaan off-tilaan.
Toisella takalaidan painonapilla saa tulopuolella kahdeksan desibelin verran vaimennusta signaaliin, jolloin tuimakaan aktiivibasso ei ohjaa soundia ruvelle väärässä kohdassa signaalipolkua. Samaa namikkaa voi toki soveltaa silloinkin, jos pedaalin kokonaisluonnetta haluaa miedontaa kautta linjan.
 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy