Nayteikkuna

Eikä lopu likviditeetti!

 

Liquid Channel on Focusriten uusi, konvoluutiolaskentaan pohjautuvaa mallinnusta käyttävä äänikanava. Laitteen kantavana ajatuksena on pakata yhteen kuoreen useita tunnettuja mikrofonietuasteita ja kompressoreita. Näin myös koti- ja projektistudiot voivat saada käyttöönsä laajemman soundivalikoiman kohtuuhintaan.

Liquid Channel on vakuuttava paketti. Tukevaan, kahden räkkiyksikön kokoiseen koteloon on saatu vivahdus ”vintagea” kromatuilla räkkikorvilla ja sinisellä näytöllä. Kaikki liittimet ovat laitteen takalevyssä ja säätäminen tapahtuu etupaneelista. Asettelu on loogista ja selkeää, ja näyttö on riittävän kokoinen antaakseen kulloisestakin tilanteesta riittävästi informaatiota.
Virtalähde on sisäinen, ja näin ollen laitteen virtasyöttö tapahtuu eurojohdolla suoraan laitteen takapaneeliin. Painoa kanavalla on vajaa yhdeksän kiloa, joka osaltaan kielii keikankestävästä rakenteesta ja sisuskalujen ”vakavuudesta”.
Liquid Channel koostuu kolmesta osasta: mikrofonietuasteesta, kompressorista ja niiden perään lisätystä taajuuskorjaimesta. Etuaste ja kompressori ovat konvoluution keinoin mallintavia, mutta taajuuskorjain on Focusriten oma ”kiinteä” korjain, ei siis mallintava osio.

Etu asteesta

Liquid Channelin etuasteen voi karkeasti jakaa kahteen yhteistyössä toimivaan lohkoon. Mikrofoni kytketään analogiseen etuvahvistimeen, joka on Focusriten aiemmista malleista poikkeava sikäli, että etuaste on toteutettu sekä elektronisella, että muuntajakytkennällä (normaalistihan kytkentä on jompikumpi). Eri etuasteiden käyttäytyminen ja sitä myötä soundi muuttuvat kovasti juuri kytkennän tavasta riippuen. Kytkennän valinta tapahtuu automaattisesti mallinnettavan etuastemallin mukaan.

Seuraavaksi signaalireitille osuu analoginen ylipäästösuodin, jolla äänilähteestä voi siivota turhat matalat taajuudet (humina tai muu matalataajuuksinen häiriöääni) tallennetta sotkemasta. Ylipäästösuotimen rajataajuus on säädettävissä joko 75Hz tai 120Hz kohdalle etupaneelista käsin. Samaan lohkoon on pakattu vaiheenkääntökytkin sekä sisääntulon valitsin, jolla määritetään tuleeko ääni mikrofoni-, linja- vai digitaalitulosta. Kytkin mikrofonin phantom-virralle löytyy sekin tästä lohkosta.

Oheinen teksti on ote Kalle Keski-Orvolan kirjoittamasta artikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden painetussa versiossa (numero 5/2004).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Kalle Keski-Orvola
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy