Emagic laajentaa kovoon

|
   Ohjelmistotalona tunnettu Emagic on ryhtynyt kilpailemaan myös kovo-markkinoilla. Pelin avaa Frankfurtin messuilla esitelty Audiowerk8 PCI-äänikortti, joka mahdollistaa kahdeksan raidan samanaikaisen toiston ja kahden raidan äänityksen. Tarjolla on erilliset analogilähdöt kaikille raidoille, analoginen stereo-tulo sekä S/PDIF-digitaaliväylä molempiin suuntiin.

Audiowerk8 sopii sekä Power Macintosh että Pentium-mikroihin. Kortin keskustelu ulkomaailman kanssa käy 12 rca-liittimen välityksellä ja sähköinen toimintataso on -10 dBv. Kortin lisäksi paketista löytyy CD-ROM-levy, joka sisältää käyttöön vaadittavan VMR (Virtual Multitrack Recorder)-ohjelman sekä päivityksen Logic Audio Discovery- ja Logic Audio-ohjelmille, joita voidaan käyttää AW8-kortin kanssa. Tällä hetkellä kortti ei tarjoa varsinaisia DSP-toimintoja (ainakaan VMR-ohjelmalla), mutta kuka tietää mitä kesä tuo tullessaan. VMR kirjoittaa Macin kovalevylle SDII-tiedostoja (SoundDesigner, ProTools, Audiomedia jne.) ja PC:lle Wav.-tiedostoja, joten yhteensopivuuksien kanssa ei pitäisi tulla ongelmia.

 

Perusteet tutuiksi

VMR soveltuu kovalevyäänityksen peruskurssiksi varsin hyvin. Selkeästi harrastajille suunnatussa ohjelmassa on jonkin verran editointiominaisuuksia, mutta se ei ole niin monimutkainen tai monipuolinen, että keneltäkään menisi usko opiskeluvaiheessa. Vakavampaan harrastajakäyttöön AW8 sopii CD-ROM:ilta 2.6.5-versioon päivitetyn Logic Audio-ohjelman kera. Silloin voidaan käsitellä jopa 12 -audioraitaa, tosin edelleen kahdeksan lähdön kautta. Panoroinnit sekä reititykset (mikä tahansa raita mihin tahansa lähtöön) toimivat ongelmitta. Logicin 3.0-version myötä avautuu mahdollisuus kahden Audiowerkin käyttöön, jolloin saadaan 16-samanaikaista lähtöä ja 24-raitaa.

 

Miltä soundaa, kuinka toimii

Testikappaleen beta-asteesta johtuen ei ollut mahdollista kuunnella itseäänitettyjä tiedostoja. Demokappaleet toimivat kuitenkin odotetunlaisesti eli ääni oli särötöntä ja täysikaistaista. Testikoneena palveli 180 MHz:n Macintosh 8500, jonka sisäistä kovalevyä käytettäessä äänet alkoivat tökkiä ja pätkiä, mutta ulkoiselta AV-levyltä ne toimivat hyvin.

Kortti toimii varmasti täysin tyydyttävästi harrastekäytössä, mutta ammattikäyttöön -10 dBv:n toimintataso sekä rca-liittimet tuntuvat hieman heppoisilta. Itselleni ei ainakaan syntynyt mitään painetta vaihtaa Session 8:aa tähän korttiin ja Audiomedia III pitänee sekin kilpailussa vielä pintansa.

Emagicilla on kuitenkin vankka maine softanvääntäjänä, joten uuteen aluevaltaukseen ja sen luvattuihin toimintoihin voi suhtautua suhteellisen turvallisin mielin. Testin perusteella voi todeta, että kohtuuhintaista ja hieman pitemmällekin riittävää korttia etsivälle on jälleen tarjolla uusi varteenotettava vaihtoehto.

Emagic AudioWerk8
PCI-äänikortti Maceille ja pc:ille

VMR (8-raitaa), Logic Audio (jopa 16-raitaa) sekä Logic Audio Discovery (12-raitaa) tukevat korttia tällä hetkellä

Hinta: 4950 mk

 

Teksti on lyhennelmä artikkelista, joka on julkaistu Riffin numerossa 2/1997.
 

Paluu lehteen