Fostex LR16 - moniraitatallennin ja mikseri

 

Teksti: Sami Sarhamaa, kuvat: Tommi Posa

Tarvitsetko keikkamikseriä ja kaukokaapelia? Etsitkö tallenninta ja/tai mikseriä treenikämpälle? Fostex LR16 hallitsee kummatkin tilanteet.

Fostex LR16 on kaksi erillistä laitetta, mikseri ja tallennin. Mikserissä on 16 tulokanavaa ja tallentimessa 16+2 äänittävää raitaa. Erinomaisen käteväksi kombon tekee se, että ne yhdistetään toisiinsa yhdellä ohuella CAT-5 -kaapelilla. eli tutummin ethernet-johdolla. Tämän verkkokaapelin avulla yksiköt voidaan sijoittaa helposti ja edullisesti jopa 50 metrin päähän toisistaan. Ominaisuus kätevyydessään vertaansa vailla esimerkiksi keikalla, jolloin pääyksikön voi jättää lavalle lavarasiaksi, tai treenikämpällä äänitellessä jolloin mikseriosan voi sijoittaa toiseen huoneeseen.
Mikseriosa on 16 kanavan kontrollipinta, jossa jokaisessa kanavassa on oma liukusäädin, kolmialueinen korjain, kolme efekti/monitorisyöttöä sekä yksi syöttö sisäiselle efektille. Masterlohkossa on neljä ryhmäliukua, masterliuku, mittarointi sekä efekti/monitorisyöttöjen säätimet. Itse mikserissä on vain yksi stereotulo esimerkiksi CD-soitinta varten, lähtö monitorikaiuttimille sekä kuulokeliitin. Loput kytkennt tehdään kaapelin toisessa päässä, jossa kolmen räkkiunitin korkuinen tallennin toimii lavarasiana tai kytkentäkeskuksena. Siellä ovat liittimet tuleville ja lähteville signaaleille, oli sitten kyseessä audio tai data. Audiotuloja varten on 16 combo-liitintä (XLR/linjajakki) ja kahdeksassa ensimmäisessä on myös insert-pisteet. Monitori/efektilähdöt ovat balansoimattomia jakkeja, päälähtö taas balansoituna ja XLR:illä.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 4/2009).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 
   

 

21.07.2009
|
Sami Sarhamaa
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy