Hammond SK2 - sivistyneesti rupinen

|
Image
 

Teksti: Petri Alanko

 

Hammondia digitaalisena, olkaa hyvä. Efekteillä höystettynä ja muilla kosketinsoinneilla lihotettuna.

Hammondista puhuttaessa on mainittava aina ensimmäisten asioiden joukossa se tärkein: ääni. Ensimmäisiä ns. clonewheel­urkuja vaivasi ”liian siisti” soundi, olivathan antiikkisen ikonimalliston käyttäjät tottuneet siihen, että hyvinkin pidetty oikea tonewheel­laite puhisi ja pöhisi, vuoti kaistalta toiselle ja tarvittaessa mylvi kuin sonnilauma läpi vallin kuin vallin, oli se kiveä tai kitaroita. Vaikka uuden ajan soittimen kehittäjät yksi toisensa jälkeen innostuivat mallintamaan vuotoja, säröä ja interferenssiä, niin useimmat yritykset kilpistyivät lopputuloksen akateemisuuteen, ennalta-arvattavan kilttiin sointiin.

Hyviä uutisia: uusi Hammond SK2 tekeytyy pukuun pukeutuneeksi krakakaulaiseksi old ­school jazzmieheksi, mutta hetkessä se muuttuu uskottavasti ärjyväksi repaleisiin farkkuihin pukeutuneeksi pitkätukaksi. Teknisemmin kuvailtuna SK2:n äänigeneraattori tuottaa perustilassa siistiä sisäduunia säestävää settiä, mutta Organ Type ­parametria ruuvaamalla alkaa soundi saada enemmän luonnetta crosstalkin ja pöhinän lisääntyessä. Lisäksi erityisen Custom Tone Wheel  ­säädön avulla laitteen siisti puoli happanee entisestään valintojen ”Real B ­3” / ”80’s Clean” / ”Noisy” / ”Noisy 60” mukaan.

 

  HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.