Kotimaisia kieliä kitaroihin

 

Jo parikymmentä vuotta erilaisia soitinkieliä punonut "Pelle Peloton", eli Jukka Mäkelä Kintaudelta on mullistamassa kitarankielien tuotantoa kokonaan uuteen uskoon. Finncorde Oy tullee lukemaan tästä pitäen monen myytävän kielipaketin etiketissä. Kävimme haistelemassa näitä uusia tuulia Petäjävedellä.

 

Jukka Mäkelä on tunnettu soitinrakentajana ja erikoisten kielien valmistajana. Apu kieliongelmiin on läytynyt olipa kyseessä sitten flyygeli, harppu, tai joku uusi soitin, johon ei kieliä ole vielä kukaan aikaisemmin tehnyt. Muutamia vuosia sitten verstasrakennuksen yläkerrassa piti majaansa kitarankieliä valmistava kone, mutta sen vierailu jäi lyhkäiseksi, sillä vempele vaati viereensä paimentajan, joka syötti sille uutta purtavaa. Tuosta lähti kuitenkin ajatus itämään. Kone olisi poikaa, mutta sen tulisi olla sellainen, että se osaa valmistaa kieliä ilman valvontaa.

Apua naapurista

Jukka Mäkelän naapurina toimii erikoispuuta soitinrakennuksen tarpeisiin tuottava yritys Tonewood, jonka Mäkelä omistaa yhdessä Tero Maneruksen kanssa. Manerus kuuluu samaan keksijöiden luokkaan, kuin kumppaninsakin, ja niin kielikoneen kehittely alkoi kokonaan uudelta pohjalta. Kehittely ja prototyypin rakentelu kesti muutamia vuosia, kunnes viime keväänä laite oli valmis ja toimintavarma. Laitteen toimintatavasta keksijät puhuvat varsin verhotusti - joka on toisaalta erittäin ymmärrettävä asia - eikä sitä päästetty myöskään valokuvaamaan.

Kuva: Pekka Väänänen

Oheinen ote on lainaus Taisto Kuortin kirjoittamasta artikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerossa 3/2001. Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Voit myös tilata lehden irtonumeroita ja vuosikertoja näiden verkkosivujen kohdasta "tilauslomake".

Paluu lehteen

 

 
   

 

21.07.2009
|
Taisto Kuortti
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy