Kurzweil K2600 - työasemien McLaren

  Kurzweil K2600 on selkeästi raskaan sarjan laite, niin hinnaltaan, painoltaan kuin laadultaankin. Se löytänee kotinsa studiosta, musiikin ammattilaisen kodin sävellys- ja soittokeskuksena tahi isojen poikien keikalta. Se on yksinkertaisesti jo kooltaan ja painoltaan sitä luokkaa, ettei sitä tohdi suositella liikkuvan rivimuusikon keikka-arsenaaliin ellei roudareita sitten löydy siirtotaipaleille taakkaa jakamaan.

 

Kurzweilin järeiden työasemasyntikoiden juuret juontavat vuonna 1992 esiteltyyn K2000-malliin, ja uutukaisen yhteydet perinteeseen ovat selkeästi nähtävissä. Jopa niin, että monet K2600:n uudet ominaisuudet ovat olleet saatavilla myös edeltävään K2500-malliin päivityspakettien muodossa. Näiden ominaisuuksien joukkoon lukeutuvat ensinnäkin uudistettu efektiprosessori, joka aiemmin oli saatavilla KDFX-lisäkortin mukana sekä Hammond B3:a jäljittelevä KB3-emulaatiotekniikka. Lisävarusteena myytävän samplerioption avulla laite toimii myös vocoderina. Viimeiseksi mainittu samplaus käsittää uutuutena nyt myös 20-bittiset digitaaliliitynnät. 

Ei kuitenkaan pidä tuijottaa liiaksi pelkkää erilaisten toimintojen valikoimaa esittelevää listaa, sillä uudistuksia on tehty myös soittimen sisuksiin. Koko lähtöpuolen audiototeutus on nimittäin pantu uusiksi ja K2600 on varustettu suoraan balansoiduilla äänilähdöillä. Lisäksi muotoilua on tarkistettu siihen suuntaan, että erilaisten optioiden asennus kävisi entistä sutjakammin.


Valikoimaa piisaa
K2600:n ääni tuotetaan Kurzweilin kehittämällä VAST-synteesillä (Variable Architecture Synthesis Technology), jossa samplattujen aaltomuotonäytteiden työstämiseen on varattu kohtuullisen monipuolinen kirjo tehokkaita DSP-työkaluja. Perussoundeja (Programs) soittimesta löytyy 1000 kappaletta ja ne koostuvat sekä preseteistä että user-soundeista (ts. musikantin omista luomuksista). Näistä voidaan muodostaa niinkutsuttuja Setup-ohjelmia, jolloin puhutaan multitimbraalisuudesta (Rolandissa vastaavaa terminologiaa edustavat mm. Patch ja Performance, Korgissa Program ja Combination).
General MIDI -asetuksia varten mukana seuraa kaksi levykettä, joilla saadaan laitteesta GM-yhteensopiva. Kurzweilin mukana toimitetaan muutenkin aika kattava kokoelma levykkeitä, kuten esimerkiksi K2000- ja K2500-yhteensopivuuden varmistavat levykkeet, sample-levyke, preset-soundit sekä paljon ylimääräisiä soundeja sisältävät levykkeet.
Koskettimisto on tässä mallissa 76-ääninen ja puolipainotettu kun taas K2600X-mallissa on painotettu 88-ääninen. Koskettimisto tunnistaa jälkipainon (After Touch) ja tuntuma oli ainakin minun makuuni hyvä, vaikka mikään varsinainen pianisti en olekaan. Tarjolla on myös ilman koskettimistoa toteutettu räkkiversio, jonka mallitunnuksen perässä on loogisesti R-kirjain.

K2600:n kansilevyssä on kahdeksan reaaliaikaista liukua mm. efektien kontrollointiin tai sekvensserin kanavien miksaamiseen. Lisäksi hallintalaitteistosta löytyy kaksi pyöräkontrolleria (yleensä Pitch Bendin ja moduloinnin hallintaan), painonapit esimerkiksi efektoinnin sekä vibraton päälle ja pois asettamiseksi, breath controller sekä kaksi nauhakontrolleria, joista lyhyempi on sijoitettu aivan pyöräkontrollereiden tuntumaan. Tämä nauha tunnistaa myös kosketusvoimakkuuden ja tarjoaa mainiot keinot soiton elävöittämiseen. Pitempi nauhakontrolleri on koskettimiston yläreunan tuntumassa ja se voidaan jakaa kolmeen osaan, joilla kullakin on oma toiminteensa.

Oheinen ote on lainaus Jarmo Lehtelän kirjoittamasta laitearviosta, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden numerossa 3/2000.


 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Jarmo Lehtelä
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy