Lexicon MPX- 500 – Ameriikan ääni

 

Lexicon on tunnettu digitaalikaikujen kuninkuusluokan tekijänä. Viimevuosina tuotevalikoimaa on laajennettu edullisemmallekin sektorille ja viimeisimpänä tulokkaana on nyt kokeiluun otettu MPX-500, kahdella itsenäisellä prosessorilla varustettu efektimylly pienpajojen ja keikkamiesten räkkeihin.

MPX- 500:n varustelu ja hinta ovat runsaammat kuin aiemmin koetellussa MPX-100:ssa (Riffi 1/97). Uutukaisen käyttökytkimet ja näyttö sijaitsevat jo tutuksi tulleeseen tapaan paraatipuolella ja liittimet taasen kääntöpuolelle (tämä on tietysti käytön kannalta järkevämpää kuin päinvastainen järjestely). Analogiääntä laitteen kautta saa kuljetettua joko balansoitujen XLR- liittimien tai neljännestuuman jakkien kautta. Digitaalipuolella on tultava toimeen S/P DIF-standardia noudattavilla koaksiaaliliittimillä. MIDI-tieto välittyy omien viisipiikkistensä kautta ja bypass- ja tap tempo -toimintoja ohjaavalle jalkakytkimelle on sillekin löydetty oma kolosensa. Muunnokset analogisesta digitaaliseen ja päinvastoin kone suorittaa 24:n bitin tarkkuudella.

Kahden koneen voimalla MPX-500:n sisuksissa raksuttaa kaksi prosessoria, joten signaalin sisäiseen reititykseen on olemassa tutut variaatiot: stereomateriaalin saa kulkemaan joko rinnan tai peräkanaa kytkettyjen laskinten kautta, ja kahtena monosignaalina joko täysin erossa toisistaan tai summautuen yhteiseksi stereolähdöksi. Täyttä valinnanvapautta ei reititykseen ole suotu vaan tehtaalla on tehty erilaisia efektiyhdistelmiä muutamine vaihtoehtoisine kulkuineen. Yhdistelmät sisältävät kaiku- tai toistoefektin sekä choruksen, flangerin tai pitchin. Yleiset käyttöasetukset saa esiin System-painikkeella, jolloin voi valita mm. kellosignaalin lähteeksi ja näytetaajuudeksi joko sisäisen 44,1/44,8 kHz tikutuksen tai ulkoisen, S/PDIF-väylää pitkin tulevan kellosignaalin. Samassa voidaan myös määritellä digitaalinen lähtö joko efektoiduksi tai kuivaksi, joista jälkimmäinen vaihtoehto tuo käsille sen mahdollisuuden, että laitetta voi halutessaan käyttää A/D-muuntimena stereomateriaalille.

Lexicon MPX-500

• kaksi DSP-prosessoria

• 240 valmisohjelmaa 

• 30 vapaata muistipaikkaa

• kaksi balansoitua analogituloa ja -lähtöä, XLR   

• kaksi balansoimatonta analogituloa ja -lähtöä, 6,3 mm 

• koaksiaalilähtö ja -tulo (S/P DIF)   

• MIDI in/thru/out   

• optio jalkakytkimelle (bypass/tap tempo)

Suositushinta: 3 750 mk

 

Lisätiedot:  Studiotec 
Puh. (09) 5123 530 
Sähköposti: sales@studiotec.fi 
Tietoa verkosta: www.studiotec.fi

 

Teksti on ote Antti Vehmanin kirjoittamasta laitearviosta, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerosta 5/2000.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
Antti Vehman
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy