Line 6 Bass Pod – harmaa eminenssi

  

Teksti: Martin Berka

Jos sattumoisinkaan olet viettänyt aikaasi kitaristeiksi kutsuttujen kummajaisten parissa viimeisen puolentoista vuoden aikana, et ole voinut välttyä kuulemasta sanaa Pod. Nytpä sama tartunta uhkaa basisteja, sillä vahvistinmallinnuksen edelläkävijänä tunnettu Line6 on tuonut markkinoille basisteille tarkoitetun version: Bass Pod, olkaa hyvät!

Basistit erottavat oman vermeensä joukosta helposti: tummanharmaa metallihohto on alarekisterin jymistäjiä varten ja se kirkkaanpunainen on kitaristeille. Mutta turha luulla, että vain väri olisi näiden kahden laitteen erona. Line6 on yksinkertaisesti vain niputtanut yhteen sekä vahvistimallinnuksesta hankkimansa tietotaidon että basisteille soveliaat toiminnot ja sommitellut niistä kokonaan itsenäisen laitteen.

Kitaravermeestä poiketen basistien oma Pod on monolaite, jonka kahdesta lähtösignaalista ensimmäinen on DI-tyyppinen eli balansoitu ja matalaimpedanssinen versio tulosignaalista ilman sen kummempia höysteitä.

Toinen monolähtö taas on varsinainen muokattu signaali, jota on työstetty sekä mallinnuskoneistolla että efektiosastolla. Tarjolla on kahdenlaista signaalia A.I.R. -valinnasta riippuen (Acoustically Integrated Recording). Jos päämääränä on suora linjaäänitys tallentimelle, voidaan muokkauksessa käyttää vahvistinmallinnuksen jatkeena myös kaiuttimen ja mikrofonin vuorovaikutusta jäljittelevää muotoa. Tai sitten voidaan valita sellainen A.I.R.-kytkimen vaihtoehto, jossa signaali on tarkoitettu vahvistimeen tai PA-systeemiin kytkettäväksi, jolloin mikrofonin mallinnus jätetään pois.

Bass Podin valikoimassa on 15 erilaista vahvistinmallia sekä yksi yleiskäyttöinen, neutraali putkietuvahvistinta jäljittelevä malli, jota voidaan käyttää muidenkin kuin basson signaalin työstämiseen. Vahvistinmallin valinta poimii mukaan automaattisesti ideaalin kaiutinvaihtoehdon eräänlaiseksi lähtökohdaksi. Kaiutinmallia voi vaihtaa helposti näppäinkomennon ja kiertokytkimen avulla, joten valmiit yhdistelmät eivät ole mitenkään sitovia.

Line6 Bass Pod
Mallintava etuvahvistin/efektilaite bassolle
Hinta: 2 990 mk
 

Teksti on ote Martin Berkan kirjoittamasta laitearviosta, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerosta 5/2000. 


Irtonumeroita myyvät hyvinvarustetut soitinkaupat sekä lehtipisteet ympäri maata. Lehden voit tilata suoraan kustantajalta näiden verkkosivujen tilauslomakkeella,  tai sähköpostilla osoitteeseen riffi@riffi.com

Paluu lehteen

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy