Mopolla tähtiin! – Gretsch New Classic

|
Image
 

 

Gretsch on vanhimpia toimivia rumpuvalmistajia. Perinteen velvoittama yhtiö ei julkaise uutuuksia ihan solkenaan – New Classicia mainostetaan ensimmäisenä uutena rumpusarjana 50 vuoteen! Koesoittoon napattiin malliston roudattavin ja retroin, ”Bop”-moposetti.

 

New Classicia on tarjolla kolmena ”shell pack”-settinä, joista koeponnistuksessa käväissyt Bop on pienin. Tomien ja bassarien valikoima shell packeissa on rajallinen, mutta uusia klassikoita saa lisäksi kappaletavarana, jolloin tarjonta laajenee tomeissa kasituumaisesta kahdeksantoistatuumaiseen, ja bassareissa siitä eteenpäin aina järeään 24-tuumaiseen hevitykkiin. Virvelit myydään aina irrallisina.
Sitten vain jäljittämään sitä Gretschin kuuluisaa vuosikertasoundia – nyt uusilla jekuilla terästettynä.

Rumpuja kootessa paljastuu, että uutuusmallistokin tekee kunniaa pitkän linjan rumputehtaan traditiolle. Klassisiin ominaisuuksiin kuuluvat esimerkiksi normista poikkeavat runkojen 30 asteen reunaviisteet, joiden tarkoituksena on lisätä sointiin alakertaa ja resonanssia.
Innokkaaseen kasailutuokioon tunkeutuu pieni särö, kun paljastuu että kunnianarvoisan amerikkalaisfirman kallis setti onkin ”Made in Taiwan”. Jaa että sieltäkö ne nykypäivän klassikot sitten tulevat? Kas siinä teille globalisaatiota.

Tömähtää muikeasti

New Classicit toimitetaan hyvillä merkkikalvoilla, niin kuin pitääkin, kun ajattelee satsin isohkoa hintalappua. 18-tuumainen pikkubassari on varustettu Evansin EQ4-kalvolla, ja 6-kerroksisella rungolla on paksuutta 7,5 millimetriä.
Luotettavat, yhteen etuviistoon asentoon loksahtavat teleskooppijalat ovat Gretschin standardikokoa, eli tämän kokoiseen rumpuun liiankin jykevät.
Halkaisijasta johtuen viritys tapahtuu vain kahdeksalla ruuvilla. Vanhan koulun jazz-kopahdus bassarista irtoaa sellaisenaan. EQ4 on siinä mielessä joustava kalvovalinta, jos soitettavan materiaalin tyylistä johtuen haluaa pikkubassarille tyypillisestä pahvisesta kolahduksesta eroon. Kun kalvoa malttaa löysyttää niille nurkille että se vielä juuri ja juuri soi, irtoaa muikea tömäys, jota kehtaa kutsua ”bassorummuksi” yhdyssanan koko merkityksessä.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 5/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.