Pedaalin kahdet kasvot

|
Image
 

Mapexin Janus-systeemin releitä paketista purkaessa mieleen hiipii epäilys, että mitä tässä ollaan oikein kasaamassa: fillaria vai? Raudan osittainen sporttisen keltainen värityskin viittaa urheilusuorituksiin. Vaan sitähän se tuplabassaritykitys kai vähän onkin - urheilua. 

Antiikin taruston kaksikasvoiseen Janukseen viittaava nimi on lainattu symboloimaan osuvasti Mapexin uutta ja tiettävästi ainutlaatuista monitoimipatenttia, jossa vasemman jalan pedaali toimii asennosta riippuen joko hi-hatin tai tuplabassarin polkimena. Ei sentään sekä että. Janus-keksintö perustuu mekanismiin, joka naittaa yhteen haitsun ja bassaripedaalin, samaan jämerään telineeseen. Valmistaja kutsuu sitä Transmission Hi-hat Systemiksi.

Tarkoitus on, että vaihto haitsun polkemisesta tuplabassaritykitykseen ja takaisin käy lennossa ilman, että jalkaa tarvitsisi siirtää pedaalilta toiselle. Joku voisi nitistä, että ollaan vaarallisella tiellä, kun rumpukamojenkin käytössä alkaa tarvita kirjallisia ohjeita. Tähän on kuitenkin tultu: Janus-pedaalisysteemi näyttää paketista vedettyinä paloina aluksi hieman sekavalta, joten kokoamisohjeilla ja käyttövinkeillä on tosiaankin perusteltu funktionsa. Onhan lähes kaikki systeemiin kuuluva on säädettävissä, muunneltavissa ja väänneltävissä soittajan tarpeiden mukaan.

 

Oheinen tekstinäyte on ote Tommi Saarelan kirjoittamasta Janus-rumpupedaalin testistä, joka on julkaistu kokonaisena Riffin painetussa numerossa 2/2001.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.