Tech21 Trademark 60 – vahvistimen kanssa

  

Teksti: Jarmo Hynninen

New Yorkissa toimiva Tech 21 teki itsensä tunnetuksi legendaarisia putkivahvistimia jäljittelevillä SansAmp -pedaaleillaan, jotka ovat päätyneet monien linjasoittoa suosivien kitaristien ja studioiden varustearsenaaliin. Trademark 60 -kombo tarjosi samoja ominaisuuksia tuhdin vahvistimen yhteydessä ja saavutti sekin suurta suosiota. Aivan uusi Trademark 10 yhdistelee nyt aineksia sekä SansAmp -pedaaleista että Trademark 60 -kombosta.


Trademark 10 hurmaa heti ensivaikutelmalla: se on sympaattinen, höyhenen kevyt ja kaunis pikku vahvistin. Annan suuren arvon tällaiselle ergonomisuudelle, sillä usein on tullut raahattua raskaita Fender Twin- ja Marshall -laatikoita väsyneenä. Toisaalta mielessä on vanha viisaus: "soundi painaa!", joten eipä nuolaista vielä.

Trademark 10 on SansAmp GT2 -pedaalin ympärille rakennettu pikkuvahvistin, jossa soundin perusasetukset määritellään kansilevyn Amp-, Mod- ja Speaker-kytkimillä. Amp-kytkimen vaihtoehtoina on Fender-, Marshall- ja Mesa/Boogie-tyylisiä soundeja. Mod-namikalla puolestaan valitaan säröytymisaste kolmesta eri vaihtoehdosta, ja Speaker-kytkimellä sitten kaiutinsimulaation tyyli. Viimeksimainituista Flat-vaihtoehto tuottaa kombon oman kahdeksantuumaisen kaiuttimen soundin mahdollisimman luonnollisena. Namikan siirto UK-nimikkeen kohdalle nostaa esille ylämiddle- ja bassovoittoisemman soundin, jolla matkitaan Celestion Green Back -kaiutinta. US-vaihtoehdolla taas tavoitellaan mm. vanhoissa Mesa/Boogien vahvistimissa käytettyjen Electro-Voice-kaiutinten tyyppistä soundia.

Kytkimien lisäksi Trademark 10:ssä on kitaravahvistimille tyypillinen kuuden potikan rivistö, jonka nimikkeet kertovat pitkälti jutun jujun. Drive määrittää etuasteen vahvistuksen eli käytännössä särön määrän ja Level puolestaan äänenvoimakkuuden sekä oman kaiuttimen kautta kuunneltuna että linjalähdöstä poimittuna. Sävynsäätimet ovat toiminnaltaan aktiivisia eli niiden perusasento on kello 12 kohdalla ja tästä asennosta voidaan sitten korostaa tai vaimentaa tarpeellisia taajuusalueita. Säätövaraa on kullakin alueella 12 desibeliä kumpaankin suuntaan.

Trademark 10 on varustettu Accutronics-jousikaiulla, jonka tuottaman efektin määrää säädellään Reverb-potikalla. Takapaneelista löytyvät kuulokeliitäntä, joka samalla mykistää kaiuttimen, kahdeksan ohmin liitäntä lisäkaiuttimelle, linjalähtö joko kaiutinsimuloituna tai suorana signaalina, sekä efektilenkki.

Oheinen teksti on lainaus Jarmo Hynnisen kirjoittamasta laitearviosta, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden numerossa 3/2000.Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

21.07.2009
|
Jarmo Hynninen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy