Warwick CL & CCL – työmiehen kamppeet

|
 

Warwick tunnetaan selkeälinjaisista ja laadukkaista bassoistaan, joissa ei liikoja krumeluureja suosita. Nyt nähdään, pätevätkö samat periaatteet myös vahvistinten valmistukseen: kokeiltavaksi valittiin kaksi bassokomboa, joiden mallit ovat CL ja CCL.

Warwick CL ja CCL ovat varsin käytännöllisiä pakkauksia. Kummankin etulevyä on kallistettu niin, että refleksikoteloon sijoitetut kartio- ja diskanttielementit suuntaavat ääntä hieman yläviistoon soittajaa kohti eivätkä puhalla tehoja vain musikantin pohkeisiin. Kallistuksen ansiosta myös säätimien tekstit on helpompi lukea. Koteloiden päällykset ovat kestävän tuntuista karvamattoa, kaiuttimien suojana on jämäkkää metalliverkkoa ja roudaus hoituu kummankin kylkiin upotettujen kahden tukevan kahvan avulla. PA-settien päätevahvistimista tuttu tasavirtatunnistin ja siihen liitetty suojapiiri huolehtivat puolestaan siitä, ettei esimerkiksi taistelun tuoksinassa uuvahtava transistori tärvele samaan syssyyn myös kaiutinta. Kuten oheisista piirroksistakin selviää, löytyvät myös kaikki asianmukaiset ja tarpeelliset liitännät laitteen takalevystä. Käytännöllisyyteen sekä luotettavuuteen on siis satsattu ja asiat ovatkin hyvällä mallilla keikkailua ajatellen.

Pikkuisen pippuria

Useimmat 12-tuumaisella varustetut bassocombot tuntuvat jollain tavalla kompromisseiltä, joissa pienikokoisuuden suoma helppo liikuteltavuus on nielaissut osan bassosoundin syvällisyydestä. Warwick CL on kuitenkin poikkeus sääntöön, sillä basson sointi on syvä ja täyteläinen jopa potikat neutraaliasentoon käännettyinä. Tuloksena on oikein käyttökelpoinen sekoitus potkua, lämpöä sekä selkeyttä. Sen pohjalta onkin sitten helppoa ruuvata sointia sopivaan suuntaan parametrisen keskialueen säädön sekä hyllytyyppisten basso- ja diskanttikorjainten avulla. Soinnin täsmällisyys on 12-tuumaiseksi hämmästyttävän tarkkaa, eikä ala-h:n murina tuntunut tuottavan kaiuttimelle minkäänlaista pulmaa. Vahvistimen oma limitteri tarjoaa kätevän tavan saada enemmän potkua ilman säröä ja säröstä puheenollen onkin syytä todeta, ettei näitä komboja ole suunniteltu itsessään särösointeja varten. Kumpaisenkin säröytymiskynnys on sangen korkea ja sen ylittyessä sointi muuttuu melkoisen epämusikaaliseksi. Nämä pelit on suunniteltu puhtaille soundeille ja sellaisessa ne toimivatkin erinomaisesti. Pienen lisäbonuksen Warwick tosin keräisi itselleen helposti lisäämällä varusvalikoimaan kytkimen, jolla diskanttielementin saisi mykistettyä halutessaan. Kookkaamman ja samoin tein 15-tuumaisella kartiolla varustetun CCL:n perussointi on hieman erilainen kuin CL:n. Ääni on tummempi ja aivan alimmat bassot tuntuvat aavistuksen löysemmiltä kuin pienemmällä kartiolla varustetussa versiossa. CL:n äänessä kuultavaa ylemmän keskialueen korostumaa ei sitäkään ole CCL:n soinnissa, ja voisikin sanoa, että CCL on positiivisessa merkityksessä karvan verran tasaisempi kuin pienempi malli. Kookkaaamman kokonsa ohessa CCL on muutenkin runsaampi ja sen sointiin voi hakea lisää ulottuvuuksia Punch- ja Attack-kytkimillä, joista ensiksi mainittu korostaa alempaa keskialuetta ja jälkimmäinen puolestaan terästää diskantteja. Näiden kytkinten lisäksi tarjolla on samanlainen taajuuskorjain kuin CL-mallissakin. Mainiota!

Loogista linjaa

Warwickin bassot ja vahvistimet näyttävät seuraavan samaa loogista linjaa: kummassakin tuotelinjassa on tuhti annos asiaa ilman sen kummempia hörhelöitä. CL- ja CCL-kombot tarjoavat tymäkän latauksen ammattimaisia ominaisuuksia ja ensiluokkaista sointia keikkakestävissä ja käytännöllisissä paketeissa. Lisäksi kaikki toiminnot ovat selkeitä ja helppoja käyttää, mikä tekeekin näistä peleistä mitä soveliaimpia yleisvahvistimia basistin kokemuksesta tai basismin tyylisuunnasta riippumatta. Kun kumpainenkin vahvistin on vielä sopusuhtaisessa tasapainossa hintalapun lukemaan nähden, niin lienee parasta kokeilla itse, soveltuisiko jompi kumpi juuri näistä kahdesta omiin tarpeisiin.

Warwick
Bassokomboja ammattilaisille

Hinnat:
CL: 5 995 mk
CCL: 7 295 mk

Lisätiedot: Musamaailma
Puh. (09) 7206 060
Fax (09) 7106 0670

Tietoa verkosta: www.musamaailma.fi

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2000).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.