Yamaha REV500 – näpsäkkä pikkukaiku

|
 
 
 Yamaha REV500:n sisuksissa on neljä soundipankkia, joista kolme ensimmäistä sisältävät halli-, pelti-, ja huonekaikuja ja neljännestä löytyy efektinomaisempaa lisähöystöä choruksesta tremoloon . Kussakin pankissa on 25 tehtaalla laadittua valmista presettiä, sekä saman verran tyhjiä muistipaikkoja. Muokatut ohjelmat laite tallentaa automaattisesti käyttäjän muistiin, joten tehtaan asetuksia ei pääse epähuomiossa tuhoamaan. Vapaiden muistipaikkojen täytyttyä on uudet ohjelmat mahdollista kuitenkin tallentaa myös presettien päälle.

Laitteen käyttö on tehty hyvin yksinkertaiseksi. Mikäli helposti käyttöön noukittavat valmiit ohjelmat eivät miellytä, voi soundin keskeisimpiä piirteitä muokata näytön vieressä olevilla potikoilla. Käsillä ovat pre delay- ja kaiunta-ajan lisäksi ensiheijastusten määrä sekä korkeiden taajuuksien vaimenemisaika. Muutokset näkyvät välittömästi näytöllä, joka esittää lukuarvon lisäksi myös kaiun luonnetta kuvaavan pylväsdiagrammin.

Muutaman napinpainalluksen takaa löytyy sisäisiä parametrejä kosolti lisää, eikä niidenkään muokkaus aiheuta harmaita hiuksia. Yhdellä potikalla valitaan muokattava parametri, jota toisella sitten muutetaan. Säädettävien muuttujien valikoima on kohtuullisen kattava ja soundien muokkauksessa jäin kaipaamaan oikeastaan vain mahdollisuutta efektien lisäämiseen tai poistamiseen. Eri efektejä voi olla yhtäaikaa päällä korkeintaan kaksi, ja käyttäjän on tyydyttävä tehtaalla laadittuihin, sinänsä kattaviin efektiyhdistelmiin. Myös Bypass- eli ohituskytkimen puute jäi hieman hiertämään mieltä. Lisävarusteena tarjottu jalkakytkin ei kaikissa oloissa ole kätevin vaihtoehto.

REV500:n kaiut ovat laitteen maukkainta antia. Hintaluokka huomioiden ne soivat siististi, eivätkä väritä ääntä kohtuuttomasti. Repertuaaria koneesta löytyy pitkistä toistoefekteistä sivaltaviin gate-kaikuihin ja jylhiin hallisimulointeihin. Eri kaikutyyppien perussointi on kuitenkin hyvin saman oloinen, eivätkä esimerkiksi pelti- ja hallikaiuku syvimmältä olemukseltaan mielestäni juurikaan poikkea toisistaan.

Muut efektit tuovat mukavaa ulottuvuutta laitteen käyttöön, vaikka suurin osa tehtaan preseteistä sopiikin paremmin erikoistehosteiksi, kuin soinnin maltilliseen värittämiseen. Laajojen muokkausmahdollisuuksien ansiosta tehtaan asetuksiin ei tietenkään tarvitse tyytyä.

REV500:aan oli ilo tutustua ja yhteistyö sujui mallikkaasti alusta alkaen. Helppokäyttöisyys suorastaan houkutteli ohjelmien muokkaamiseen, mitä kaikista maailman efektilaitteista ei voi sanoa. Varsinaiseksi monitoimiseksi koko pajan pääefektilaitteksi laitteesta ei ole, mutta siihen tarkoitukseen sitä ei varmastikaan ole edes tarkoitettu. Helposti muunneltavat ja erittäin käyttökelpoiset kaiut tekevät siitä kuitenkin varteenotettavan vaihtoehdon pienempien studioiden lisäpaavoksi sekä PA-käyttöön, jossa nopeat muutokset ja niihin reagointi ovat lähes elämän ja kuoleman asia.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/1997).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Paluu lehteen