Nayteikkuna

Gibson Les Paul 2016 – näin luodaan uusi standardi

Tämän vuoden Gibson-mallistoa on luonnehdittu ”paluuna perusasioiden äärelle”, millä viitataan viime vuoden varsin uskaliaisiin ja erikoisiin ratkaisuihin ja etenkin niistä luopumiseen. Tuollainen tulkinta on kuitenkin liian yksioikoinen, eikä tee täyttä oikeutta uutuussoittimille.

Les Paul Standard 2016 ei ole tavanomainen kitara eikä ole syytäkään. Standardi on monimerkityksellinen sana, joka arkipuheessa latistuu usein tarkoittamaan yleisen normin mukaista, vakiotapausta – jotakin ei erityisen hyvää muttei huonoakaan, normisettiä siis.

Standardi tarkoittaa kuitenkin myös esimerkiksi laatua tai rakenneratkaisua, joka tekijänsä mielestä täyttää vaatimukset ja odotukset sellaisina kuin ne sen hetken tietämyksellä ja osaamisella suinkin kyetään. Ja juuri tässä merkityksessä pitää ymmärtää myös Les Paul Standard: Gibson ei palaa pelkästään vanhoista ja vakiintuneista teknisistä ratkaisuista ja ominaisuuksista koostuvaan pakettiin vaan se asettaa uuden normin.

Niille, jotka haluavat vanhanaikaisen konstailemattoman Gibson Les Paulin tehdasvalmisteisena soittimena, tarjotaan Standardin sijasta Les Paul Traditional -mallia kaikkine perinteisine ominaisuuksineen. Senkin satula on silti nykyaikaista keinomateriaalia ja mikrofonit nykymallia. Jos tuokin on liian uskaliasta, on syytä katsastaa Custom Shopin mallistoa, josta löytyvät kaikkein uskollisimmin alkuperäissoittimia toisintavat uusio-painokset.

Riffin numerossa 1/2016 (julkaisupäivä 3. helmikuuta) käsitellään muutenkin perusteellisesti Gibsonin linjauksia vuodelle 2016.
Lue printistä, mitä Gibson Custom Shopissa työskentelevä Thom Fowle kertoo vanhojen vuosikertojen uusiopainosten tekemisestä, ja siitä kuinka nykyaikaiset mittalaitteet voivat paljastaa yllättäviä ominaisuuksia vanhoista soittimista.
Samassa artikkelissa Jeremy Mortonin puolestaan avaa näkymät Gibsonin Montanan tehtaalla valmistettavien akustisten kitaroiden maailmaan.

Les Paul Standard T -mallin lisäksi koesoitossa oli puoliakustinen ES-Les Paul Bigsby-kammella ja tämäkin arvio löytyy printtinumerosta 1/2016.

Netissä julkaistussa Les Paul Studio Faded -arviossa puolestaan käydään läpi malliston edullisin LP.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

03.02.2016
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy