Nayteikkuna

Viitasen Piia – fiilis ja teksti edellä

Kun vaikutepaletista paistavat Leonard Cohen, Laura Marling sekä Joose Keskitalo ja työt siviilissä tehdään vanhusten parissa, syntyy unohtumattomia, hartaita ja syväluotaavia biisejä. Ainakin jos asialla on vielä alle kolmikymppinen sensaatio nimeltä Piia Viitanen.


Viime vuoden ehkä ravistavin albumi oli laukaalaislähtöisen Piia Viitasen Uni onnesta. Vakavasta folkrockista paikoin jylhäksi kumpuava ilmaisu ja hartaankaunis äänikuva yhdistettynä monen tekstin yhteiskunnalliseen ulottuvuuteen teki lähtemättömän vaikutuksen sekä musadiggareihin että kriitikoihin.
Aiemmin vain yhden levyn julkaissut biisinikkari vaikutti tulleen lähes tyhjästä. Millainen maaperä suo moista antia?
Musiikkia oli 1987 syntyneen Piian ympärillä pienestä pitäen. Nelihenkisen perheen äiti lauloi ja soitti kitaraa omaksi ilokseen, isän työkalut armeijan harmaissa olivat käyrätorvi ja basso. Sotilassoittajan ammatin vastapainoksi levyhylly kotona paisui kevyemmästä tavarasta.
– Jossain vaiheessa kiinnostuin isän vinyyleistä ja tutustuin etenkin funkiin sekä jazziin, Viitasen Piia muistelee.
– Musiikista en silti kaavaillut uraa, eka tärkeä ilmaisukeinoni oli kirjoittaminen.

Himalajan maisemissa 2008 kaikki muuttui.

Näin alkaa Riffin numerossa 2/2015  julkaistu haastattelu, jonka toimitti Petri Silas ja kuvitti Tommi Posa. Lue koko artikkeli painetusta lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

 
07.04.2015
|
Petri Silas
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy