Akai Z4 & Z8 – hän sämplää!

 

Sämplerimaailman valtikkaa tiukasti otteessaan pitänyt Akai on uudistanut jälleen mallistoa. Tutun harmaa S-sarja on väistynyt ja sen manttelinperijöinä ovat kaksi Z-kirjaimella nimettyä sämpleriä. Parivaljakon päällysmies tuntee nimen Z8 ja vähäisempi veljensä puolestaan Z4. Huudahtakaamme siis ’60-luvun lopun kulttielokuvan sanoin: Z – hän elää!

Z-sarjan suurin uudistus on mahdollisuus käyttää 96 kHz:n näytetaajuutta ja 24 bitin resoluutiota. Näin uudet Akait nivoutuvat saumattomasti yhä yleisemmäksi käyvään 96kHz/24bit -tallennuskalustoon, eikä kovosämpleristä tule ketjun pullonkaulaa.

Suurempi näytetaajuus ja resoluutio syövät tietenkin muistitilaa ja prosessorin laskentakapasiteettia. Polyfonia kutistuukin 96 kHz:n taajuudella puoleen eli yhtäaikaa soivien äänten lukumäärä vähenee 64:stä 32:een. Muistitilaa 96kHz/24bit -tasoinen sämplääminen kuluttaa noin kolme kertaa enemmän kuin tavallinen 44,1 kHz /16-bit -tallennus.

Z8:n muistikapasiteetti on enimmillään onneksi huimat puoli gigaa eli 512 megatavua. Emolevylle on valmiiksi asennettuna 16 megaa ja laajennusta varten on kaksi paikkaa, johon sopivat edulliset PC100/133 -tyyppiset palikat.
Käyttöliittymän peruskäsitteet ovat tuttua Akaita. Sointiohjelmat kantavat nimeä ”program”; ja ne jakaantuvat kosketinryhmiin eli keygroupeihin, joihin voi sijoittaa sampleja enintään neljä päällekkäin.

Jokaisella kosketinryhmällä voi olla oma filtterinsä ja kolme erillistä envelopea. Kolme LFO:ta ovat kaikille keygroupeille yhteisiä.

Sointiohjelmat saa soimaan program-tilassakin, mutta silloin ne reagoivat kaikilta MIDI-kanavilta tulevaan informaatioon. Varsinainen soittotila on nimeltään ”multi”, johon voi rakentaa enimmillään 128-osaisen monisointisen program-yhdistelmän.
Zetoissa on kaksi erillistä MIDI In- sekä Out/Thru -liitäntää, joten sämpleriä voi suoraan ohjata kahdelta eri koskettimistolta tai haluttaessa jakaa vaikka kahden eri soittajan kesken. Multi-tilassa programit saa vaihtumaan eri kanavien ohjelmanvaihtokäskyillä täysin itsenäisesti.

Oheinen ote on lainaus Matti Rantatalon kirjoittamasta testiartikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerossa 5/2002. 


 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Matti Rantatalo
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy