AKG C214 – tyylilajeina pop ja rock

AKG_C214_Riffi
 

AKG C214 on niin ilmeistä sukua C414-klassikkomallille, että kuvailu luontuu eroja vertaillen. Kysytään siis: onko C214 sama kuin C414 herttakuviolle asetettuna? Vastaus on ei. Edullisempaan hintaluokkaan sijoittuva C214 edustaa erittäin onnistuneesti aivan erilaista soinnillista maailmaa.


C214:n yksikalvoinen kapseli on halkaisijaltaan tuuman ja suuntakuvio kiinteästi hertta. Kuvio pitää kutinsa ja vuotoääni kaikista suunnista on levollista ja siistiä. Hallitussa äänitystilanteessa ei pitäisi muodostua minkäänlaisia ongelmia, vaikka taustavaimennus ei ole yhtä tehokas kuin C414:n vastaava. Yhtyeäänityksissä ja useamman mikrofonin kattauksessa C214 kuulee etäisemmät äänilähteet ja huoneheijastukset vallan käypänä ambienssina.
Elektronisia kytkimiä ei C214:ssä ole, vaan bassoleikkurille (6dB/okt., <300Hz) ja esivaimennukselle (0/-20dB) on rungon sivuihin upotetut, täsmällisesti toimivat liukukytkimensä. Pakettiin kuuluvaa ja itsellään asiallista kehtoripustusta käytettäessä kytkinten liikuttelu on sormipelillä aika hankalaa, mutta onnistuu helposti kuulakynän kärjellä.
C214:n dynamiikka-alue (134dB) on kymmenisen desibeliä suppeampi kuin C414:n, ja signaali/kohina-suhde seitsemän desibeliä vähemmän (81dB). Käytännössä tämä riittää kyllä normityössä ja mikrofonin soinnillinen luonne huomioiden aivan varmasti. Kaikin puolin huoliteltu ja vakuuttava C214 on nimittäin mainio valinta silloin, kun tehdään poppia tai rockia ja halutaan iskevää, eturiviin tiensä raivaavaa soundia. Ja kenties vahvaa proximity-tehostusta. Se ei kilpaile C414:n asemasta yleispätevänä ja hifistisenä mikrofonina. C214 on vahvoilla studiossa tai lavalla silloin kun kaivataan tuhtia alemman keskialueen jytyä ja sopivasti röyhkeää preesensiä. Minkään albumin kaikkia raitoja sillä ei kannattane äänittää, mutta useimmilla albumeilla on todennäköisesti monia raitoja joille sillä olisi antaa juuri haluttua ilmettä.

Suositushinta: 595€

Lisätiedot: Studiotec
Puh. 0207 512 332
Tietoa verkosta: www.studiotec.fi

 

 

Oheinen teksti on julkaistu Rivakat-osaston pikatestinä paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2009 ).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy