Nayteikkuna

Akustista Claptonin mitoilla

 

Eric Clapton tuskin aavisti 1992, millaisia vaikutuksia ensimmäisellä ns. ”unplugged”-konsertilla, TV-ohjelmalla ja CD-levyllä tulisi vuosien saatossa olemaan. Kuusi Grammy-palkintoa olivat vain alkusoittoa, ja seurasi todellinen unplugged-buumi, kun yhtye toisensa jälkeen halusi toteuttaa samassa hengessä akustishenkisen version omasta ohjelmistostaan. Asia ei jäänyt huomiotta myöskään Martinin kitaratehtaalla, soittihan Clapton palkitun konsertin juuri heidän soittimellaan, 1930-luvulla valmistetulla 000-sarjan kitaralla.

 

Ensivaiheessa eli 1995 Martin Custom Shop rakensi 461 tarkkaa kopiota Claptonin omasta kitarasta. Erikoinen lukumäärä on poimittu kitarakunkun 461 Ocean Boulevard -albumin nimestä, eikä näille varsin hinnakkaille soittimille ilmeisesti tarvinnut mitenkään erityisemmin etsiä ostajia. Kun vajaan viidensadan kitaran satsi oli myyty loppuun ja kyselyitä Claptonin nimikkomallista tuli edelleen suhteellisen tiiviiseen tahtiin, päätettiin valmistaa kitarasta hiukan edullisempi versio, jota voitaisiin pitää jatkuvasti tuotannossa. Ja nyt pääsemme viimein tämänkertaiseen testisoittimeen – vuorossa Martin 000-28EC, Martinin Vintage-sarjaan kuuluva nimikkomalli Claptonin mitoilla.

Jottei menisi liian helpoksi, valmistetaan tätäkin kitaraa kahtena erilaisena versiona. Meillä käynyt yksilö kuuluu näistä edullisempaan Standard-luokkaan. Se hinnakkaampi versio poikkeaa nyt kokeillusta sillä tavoin, että sen materiaalit ovat prikulleen samat kuin alkuperäisessä soittimessa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi ruusupuiset kyljet ja pohja ovat nimenomaan brasilialaista ruusupuuta eikä intialaista, kuten Standard-sarjan testikitarassa. Lisäksi hinnakkaampi versio on itsensä Eric Claptonin omakätisesti signeeraama, kuinkas muuten.

Martin 000-28EC:n kaula on veistetty yhdestä mahonkipalasta. Viritinlavan ja kaulan yhtymäkohta on tällaisessa tapauksessa kaikkein haavoittuvin paikka, ja Martin on huomioinut tämän veistämällä timantin muotoisen paksunnoksen kyseiseen kohtaan. Lavan etupuolelle on liimattu kaunis intianruusupuinen viilu ja tyyliin sopivat avoimet virittimet ovat Gotohin kromattua mallia. Juhlavaan eebenpuiseen otelautaan on asennettu 20 erinomaisen huolellisesti viimeisteltyä siroa nauhaa ja otemerkeiksi on istutettu alkuperäiselle uskolliseen tyyliin lumihiutaleita ja timantteja muistuttavia helmiäiskoristeita. Ylänauhoille (19-20) upotettu Claptonin nimikirjoitus sananmukaisesti helmeilee valonsäteiden syleilyssä, antaen vielä ripauksen lisää koristeellisuutta soittimelle.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy