Audiotrix 3D-XG – lisää kortteja pakkaan

|
 

MediaTrix:in valmistama Audiotrix 3D-XG on pc-koneisiin sopiva äänikortti, jonka erikoisuuksia ovat Yamahan DB60XG-syntetisoija sekä ohjelmallisesti ohjattavat kolme erillistä efektiprosessoria, joiden kautta voidaan kierrättää kaikki kortin kautta kulkevat äänet.

 

Emokortti perustuu Yamahan OPL3-SA3-prosessorisiruun, johon on integroitu sekä perinteiset FM-synteesisoundit että 16-bittinen Sigma Delta Codec -piiri. Itse DB60XG-syntetisoija on erillinen, emokorttiin painettava lisäosa, joka vastaa ulkomailla myynnissä olevaa SW60XG-mallia. Suomessa myytävistä Yamahan tuotteista lähin vastaava on malli SW50XG, jossa ei kuitenkaan ole Audiotrixin yhteydessä löytyviä GM- ja GS-soundeja. Pakettiin kuuluu myös pienet kaiuttimet, joiden pussissa lukee "kortin testaukseen" (?!) sekä MIDI-kaapeli ulkoisten syntetisoijien käyttöä varten. Kortissa on liitännät mikrofonille ja kaiuttimille sekä linjatasoiselle tulo- ja lähtösignaalille. MIDI-kaapeli kytketään kortin D-malliseen peliporttiin. Kaikille liitännöille löytyy myös piikkiliittimet kortin juotospinnasta, erikoisuutena pc-speaker in -liitäntä.

Ohjelmapaketti sisältää CoolEdit LE -äänieditorin, Cakewalk Express -sekvensserin, XG Edit -syntetisoijan editointiohjelman sekä itse kortin parametrien ja äänilähteiden miksaukseen tarkoitetut pienet ohjelmat eli niin sanotut appletit. Testiversio toimitettiin CD-R-levyllä, mikä lienee jatkossa korvataan oikealla CD-levyllä. CD-R-levy ei juurikaan kestä rasvaisia sormenjälkiä ja niinpä selaista käsiteltäessä tulee noudattaa aivan erityistä puhtautta ja varovaisuutta. Levyllä on myös ajurit yleisimmille käyttöjärjestelmille, mukaanlukien vielä kehittelyn alla oleva Windows NT 5.0!

Audiotrixin asennus on helppoa. Kortin omat appletit asennetaan ensin ja vasta tarvittaessa mukana tulevat Cakewalk, CoolEdit ja XG Edit. Koska kortti on Plug'n Play -mallia, ei IRQ- tai DMA-asetuksiin tarvitse mekaanisesti kajota. Kortilla on kuitenkin jumppereita, joilla voidaan vaikuttaa muihin, yllättävän moniin käyttöä helpottaviin asetuksiin. Esimerkiksi ohjelmallinen mikseri voidaan ohittaa pysyvästi jumpperilla.

Itse ohjelma-appletit ovat selkeitä ja hyvin toimivia. Säätöjä on moneen makuun ja varsinkin Ymersio-tyyppinen 3D-säätö tuo peleihin ja systeemisoundeihin uutta eloa. Vaikka varsinaiset OPL3-soundit ovatkin lähes käyttökelvottomia, on kortin kanssa mahdollisuus käyttää ohjelmallista wave table -synteesiä, joka kuulostaa jo paremmalta. Varsinainen ilo irtoaa kuitenkin Yamahan DB60XG -syntetisoijasta, joka 4 MB:n soundeiltaan vastaa räkkimallista MU80-syntetisoijaa. Kolmen itsenäisen efektiprosessorin kanssa MIDI-soundit ovat parhaimmillaan upeita. XG Edit -ohjelman avulla soitinäänten parametreihin pääsee mukavasti käsiksi ja sekvensserityössä mukavan lisän tuo mahdollisuus ohjata LFO- ja CutOff-parametreja kontrollereilla.

Eniten Audiotrix 3D-XG antaa MIDI-musiikkia tekevälle kotimuusikolle ja pelien pelaajalle. Kortin digitaaliäänen ominaisuudet eivät aivan riitä julkaisukelpoisen materiaalin tekoon vaikka monet ominaisuudet onkin mietitty vakavia harrastajia ajatellen. Kortti on joka tapauksessa full duplex-tyyppinen eli se pystyy soittamaan ja äänittämään digitaalista ääntä samaan aikaan. Hyvän sekvensseri- tai moniraitaohjelman kera sillä onkin varmasti mahdollista tehdä ja toistaa kunnon MIDI- ja
moniraitaäänityksiä.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/1997).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Paluu lehteen