Nayteikkuna

Bassotaiteen ytimeen?

Ibanez AGB 140 /Riffi
 

Puoliakustisen kitaran suosio on kovassa kasvussa maailmalla ja onpa perinteinen lankkubassokin saanut rinnalleen kiinnostavia onttokoppaisia vaihtoehtoja. Koesoittoon poimittiin Ibanez AGB 140, Artcore-mallistoon kuuluva ja sangen edullinen basso.

AGB 140 on rakenteeltaan hyvin perinteinen puoliakustinen. Kaikukopan kaareva kansi on vaahteravaneria ja kaulan liitoskohdasta hihnatappiin saakka ulottuva umpipuinen palkki jakaa onton tilaan kahteen puoliskoon. Palkki on tässä tapauksessa saarnia ja homman jujuna on vähentää ei toivottua akustista kiertoa ja samalla palkki myös tukevoittaa rakennetta. Kaula on kiinnitetty liimaliitoksella ja kallistuskulma on kannen suuntaan nähden takaviistoon, jotta kielten kulma kannen korkeimmassa kohdassa olevalle kielisillalle olisi optimaalinen. Soitin on koottu huolella, ja kopan sisällä vain muutama häivähdys hankalaan paikkaan jääneestä liimatipan valumasta oli nähtävissä. Läpikuultava ruskea väritys oli ilo silmälle ja tarkasti asennettu reunalista täydensi kokonaisuuden.

Artcore-malliston kaikissa soittimissa on samanlainen kaularakenne. Pituussuunnassa katsottuna rinnakkain on kolme toisiinsa liimattua puuta, vaahteraa keskellä ja mahonkia (mahdollisesti natoa) sen kummallakin puolella. Vaahteran on tarkoitus lujittaa rakennetta ja antaa sointiin oma ilmeikkyytensä. Kaularaudan säätö on sijoitettu taaksepäin kallistettuun lapaan.

Sekä reunalistat että 22 medium-kokoista nauhaa oli asennettu ruusupuiseen otelautaan huolitellusti. Aavistuksen karheapintaiset nauhat olisivat mielestäni kaivanneet vielä sellaisen viimeisen loppukiillotuksen. Nauhojen päiden viimeistely ei sitten kyllä jättänyt toiveille sijaa, asiallista työtä.

Oheinen teksti on ote Martin Berkan kirjoittamasta artikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden painetussa versiossa (5/2004).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy