Biisintekeminen tuo harmoniaa kaaokseen

 

Teksti ja haastattelu: Lumikki Keski-Orvola

Lokakuussa kolmannen, Melodrama-nimeä kantavan, albuminsa julkaisseen The Crashin persoonallinen soundi ihastuttaa ihmisiä ympäri Eurooppaa. Yhtyeen sävellyksistä ja sanoituksista vastaa laulaja-kitaristi Teemu Brunila. Miten bändin keulahahmo työskentelee?

Kun nuori Teemu Brunila yritettiin viedä musiikkikauppaan ostamaan kitaraa, 9-vuotias poika innostui ainoastaan Mikki Hiiri -rumpusetistä. Soitin jäi kokonaan hankkimatta. Muutaman vuoden kuluttua yläasteen musiikkitunnilla opettaja työnsi kitaran Teemun käteen. Ensimmäinen kompattu biisi oli ”Syksyn sävel”. Kitara alkoi lopultakin kiinnostaa.

Teemu saikin 14-vuotislahjaksi aikaisemmin hankkimatta jääneen akustisen kitaran.
– Se oli valkoinen, Jasmine-merkkinen. Nyt arvioituna se näytti ihan kamalalta, mutta sillon se oli tosi hieno.

Oma tekeminen alkoi samantien. Aluksi ideat olivat suoria kopioita omista suosikeista; Policesta, Beatleseista ja U2:sta.
– Ekan biisin nimi oli ”The other side of the sun”, ja siinä oli varmaan kaikki englannin kielen sanat joita mä osasin.

Biisin sointurakenne oli yksi yhteen Policen megahitistä ”Every breath you take”. Brunila soitti kuitenkin näppäilyn pelkistetymmin, sillä sormet eivät venyneet tarpeeksi. Biisissä oli sentään omat sanat ja melodia sekä ”kauheen melankolinen paatos”.
– Yks kaveri kehui sillon että älä nyt puihin nouse mut toi on ihan maailmanhitti. Niinhän se olikin, mut ei meidän, Teemu nauraa.

 

Oheinen ote on lainaus Lumikki Keski-Orvolan kirjoittamasta avausartikkelista uuteen Laulujen lähteillä -juttusarjaan, jossa lahjakkaat lauluntekijät valottavat biisintekemisen saloja. Teemu Brunilan haastattelu on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerossa 6/2003. 

Riffin irtonumeroita myyvät hyvinvarustetut soitinliikkeet, kirjakaupat ja lehtipisteen myymälät ympäri Suomen. 

Taannehtivia numeroita on mahdollista tilata suoraan toimituksesta sikäli, kun kyseistä numeroa on yhä varastossa.

 

 

21.07.2009
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy