Clavia Nord Piano – takuuvarma linja jatkuu

|
Image
Image
 

Teksti: Pauli Komonen
Kuvat: Tommi Posa, Clavia

 

Nord Piano on täsmätuote keikkamuusikolle. Sen ominaisuuskirjo on suoraviivainen ja äänimaailma perinteinen, Clavialle ominaisia innovatiivisia ratkaisuja unohtamatta.

Clavian uutuus on konseptiltaan varsin samankaltainen tuote kuin Korgin vuodenvaihteessa lanseeraama SV-1-keikkapiano (Riffi 1/2010). Perinteiseen kosketinilmaisuun suuntautuneelle keikkailijalle kyseessä lienevätkin markkinoiden kärki-instrumentit, ainakin uutuustuotteista puhuttaessa. Täyspainotetut 88 kosketinta, suoraviivainen käyttöliittymä ja avoin samplekirjasto – siinä Nord Pianon lähtökohdat.

Clavian tuoteperheessä Nord Pianon asema on mielenkiintoinen. Nähtäväksi jää, miten se pystyy erottautumaan etenkin Nord Stage EX:stä, joka vain maltillisesti kalliimpana on huomattavasti monipuolisempi. Klassisia kosketinsoundeja tarjoaa niin ikään Nord Electro 3, aiemmista poiketen puolipainotetulla koskettimistolla. Nord Pianoa varten suunniteltu uusi äänipankki on myös ladattavissa edellä mainittuihin vanhempiin tuotteisiin, joten erottelevaksi tekijäksi jää lähinnä konkreettinen käyttökokemus, josta seuraavassa.

Jäntevä fysiikka

Soittimen ulkoinen olemus noudattaa Clavian vuonna 1995 Nord Leadilla aloittamaa linjaa. Toisin kuin Korgilla, retroestetiikkaa hyödynnetään vain soundipolitiikassa. Kotelo on jämäkän oloinen ja päätyjen puupaneelit luovat hienoista eleganssia. 18 kilon paino ei ole aivan vähän, mutta kyseessä on silti Clavian mukaan kevyin ammattimainen keikkapiano –hyvin suhteellinen määritelmä! Etupaneelin toiminnot on nekin suunniteltu keikkailevaa muusikkoa ajatellen, ja helppoa luoviminen onkin. Aikaa ei tärväänny manuaalia lehteillessä, vaan hommasta pääsee jyvälle välittömästi. Erilaisten parametrien määrässä on pyritty minimiin, joten laitteen rakenne hahmottuu vaivatta.

  HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.