CMX lähti tien päälle – vahvaa vähemmällä!

|
Image

Jo 16 albumia julkaisseen CMX:n retrospektiivinen kiertue ”Kolmen vuosikymmenen lauluja” kuljetti suomirockin ykköskastiin kuuluvaa nelikkoa ja kolmemiehistä tekniikkaryhmää kevättalvella halki maan. 
Kävi ilmi, että vähemmälläkin teknisellä varustelulla syntyy ensi-luokkaista jälkeä, jos vain materiaali on tarpeeksi vahvaa ja kaikki sen toteuttajat tilanteen tasalla.

Soundcheck Helsingin Kulttuuritalon keikkaa varten alkaa olla paketissa. CMX on rundinsa alussa, Kultsa on vasta kiertueen toinen keikka – ja samalla sen isoin.
– CMX:n etupään vahtimisessa biisien tuntemus on kyllä A ja O. Bändin musiikki on niin monimuotoista, että jos kylmiltään lähtisi miksaamaan niin aika monta yksityiskohtaa jäisi hoitamatta, hymähtää miksaaja Pekka Kupiainen urakkansa erikoispiirteistä.
Kupiainen myöntää, että tinkimättömän taiteellisiin levyihin nähden live on silti aina kompromissi, varsinkin kun puhutaan CMX:n kaltaisesta äänekkäästä kitarabändistä. Ja kun kyseessä on vieläpä kulmamonitoreja käyttävä vanhan liiton joukkue, vastaan tulee kiertoasioita ynnä muuta. Silloin ei ihan aina voi mennä soundi edellä.
– Hienosti kokonaisuutta pystyy kuitenkin PA:sta hallitsemaan. Hyvin suuri apu koituu siitä, että kitarakaapit ovat nykyään bändin ”sidefilleinä”. Eli vaikka kitaristit soittavat lujaa, kitarat eivät enää puhalla lavalta naamalle.
Vuotojen hallinta on Kupiaisen lääkkeistä tärkein. Se taas tapahtuu sijoittamalla mikit niin, että jokainen niistä kuulee vain sitä, mitä varten se on lavalle laitettu.
– Olen toisinaan käyttänyt Optogateja taustalaulumikkeihin, nehän ovat kaikista lavalla olevista mikeistä suurimman osan keikasta turhaan auki.

•••

Näin alkaa Tommi Saarelan toimittama mahtiraportti CMX:n kiertueelta. Hanki uusi printtinumero ja lue juttu, josta selviää myös se, miksi A. W. Yrjänä soittaa bassoa plektralla, mikä sähkökitaroinnissa on Janne Halmkronan mielestä kaikkein komeinta, miksi Timo Rasio kohtelee kitaraa lyömäsoittimena ja millaisella yllätyssetillä Olli-Matti Wahlström takoo bändin kompit.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.