Crest HP-Eight – pätevä PA-mikseri

|
Image
 

Miksausmaailma on digitalisoitunut rivakkaa vauhtia jo monen vuoden ajan. Toinen toistaan monipuolisempia digimiksereitä – sekä hinnan että ominaisuuksien suhteen – on äänityöläistemme iloksi markkinoille tarjottu. Siksipä onkin hauska palata perusasioihin, pelkästään perinteisillä puolijohdetekniikan komponenteilla toteutetun äänisekoittimen äärelle. Pois bitit ja algoritmit, nyt seuraamme vain jännitteen vaihteluita Crest HP-Eight -mikserin sisuksissa.

Ensivaikutelma on aina tärkeä ja useimmiten melko paikkansapitävä. Käyttökokemusten myötä tapahtuu myös sitten tarkennusta puoleen tai toiseen, niin nytkin. Crestin uutukaisen kohdalla silmää ilahdutti vakiokäyttöliittymä: nappulat ovat siellä mihin ne vuosikymmenten kuluessa ovat tiensä löytäneet, toiminnot ja varustelu kattavaa ja asianmukaista. Käsituntuma antaa taas viitteitä siitä, millaisen fyysisen rakenteen mikserin rakentaja on tuotteelleen valinnut. HP-Eightin tapauksessa yleisvaikutelma on asiallisen työkalun oloinen. Potentiometrin nuppiin tarttuminen tuo sitten esiin sen, ettei äänimikserin tekninen toteuttaminen rajatuin kustannuksin salli suuria vapauksia, olipa tekijänä sitten kuka hyvänsä. Nyt kustannusten typistämisen huomaa juuri hieman huterissa potentiometreissä, joiden kiinnitys pelkästään piirilevyn varaan ei ennusta kaikilta osin pitkää ja häiriötöntä elinikää. Asioilla on kuitenkin puolensa: rakenne on toteutettu kahdeksan kanavan lohkoina, joten esimerkiksi yhden rikkoutuneen potentiometrin tai muun mahdollisesti vikaantuvan komponentin vaihtaminen vaatisi 144:n kiinnitysprikan irroittamisen, jos jokainen potikka olisi kiinnitetty erikseen kansilevyyn. Sellainen olisi tarpeeton ja turha toimenpide, kun näinkin tullaan toimeen. Mutta hintaluokan asettamien rajojen, piirilevysuunnittelun ja mekaanisen rakenteen kompromisseja siis tämäkin.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 7/2004).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.