Digidesign Air Strike on uuden ajan konerumpali

|
Image
Image
 

 

Vähissä ovat olleet työkalut tasokkaiden realististen rumputaustojen tekemiseen Pro Tools-sessioissa. Tähän asti. Aivan uudentyyppistä suunnittelutaitoa huokuva Strike tarjoaa käyttäjälle pinon hyviä rumpusettejä, ja sitten vain päätetään millä tyylillä niillä vedetään: pannaanko lisää tiluja, tiukempaa taimia vai enemmän dynamiikkaa. Hyviä uutisia siis? Jep – kaikille muille paitsi rumpaleille.

Ostettuaan saksalaisen sample- ja virtuaalisoitinvalmistaja Wizoon pois kuljeksimasta Digidesign risti sen uudestaan nimellä Advanced Instrument Research. Digidesignin siipien suojassa Air-yksikön tehtävänä on värkätä uuden sukupolven virtuaali-instrumentteja Pro Tools -alustalle.
Peli avattiin ilmaisella Xpand-samplesoittimella, jota seurasi Hybrid-syntikkaplugi. Porukka on ollut ahkerana, sillä ensimmäisen Digidesign-vuotensa aikana kaverit ehtivät pukata ilmoille vielä kolmannenkin tuotteen. Eikä mitä tusinatuotetta tahansa, sillä rumpusoundeihin ja -komppeihin keskittyvä Strike on Air-yksikön varsinainen voimannäyte.

Strike on monessa mielessä uudentyyppinen RTAS-softasoitin, jolla on mahdollista luoda kovatasoisia rumpuraitoja ilman muovista sivumakua. Strike hyödyntää osin Garagebandin ja iDrumin keksintöjä, mutta sekoittaa soppaan myös omaa ja uutta. Kyseessä on ennen kaikkea älykäs ja oppivainen bittirumpali, mutta jos ei ole kiinnostunut automaattikomppaajasta, softa toimii myös rehtinä rumpumodulina. Strike sisältää laajan otannan uskottavia rumpusettejä, ja tarjoaa pilkuntarkat säätimet virtuaalirumpalin esityksen hienoviilaukseen.

Säädöt kuosiin

Strike-softan käyttöliittymä jakautuu periaatteessa viiteen päätoimintoon ja niiden mukaisiin ikkunoihin. Valitusta ikkunasta riippumatta vasemmassa laidassa näkyy selain, johon on pinottu softan kaikki tiedostot: Settings, Styles, Kits ja Mixes. Kaikki jakautuvat tehtaan ja käyttäjän kansioihin.

Settings-tiedostomuoto on näistä kattavin, se lataa muistiin kerralla kaikki Strike-parametrit: tyylin, setin ja miksaussäädöt. Muissa tiedostoissa (Styles, Kits ja Mixes) tyylejä, settejä ja miksausasetuksia voidaan käsitellä itsenäisesti ja liittää toisiinsa aivan vapaasti uusien yhdistelmien aikaansaamiseksi. Siis vaikkapa ladata grunge-rumpusetin soittamaan reggae-komppeja miksauksena, joka välittyy pelkän talkback-mikin kautta. Tai sitten ei.

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 7/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.