Nayteikkuna

Emagic Vintage Collection – nostalginen troikka

 

 

Emagic Vintage Collection puhaltaa uutta puhtia Fender Rhodesin ja Wurlitzerin sähköpianoihin, Hohner-klavinettiin sekä Hammond B3 -urkuihin. Analogiajan legendat digiajan versioina tarjoava softakokoelma kärrää urakalla legendaarista sointimaailmaa 2000-luvun tietokoneisiin. Emagicin kunnianosoitus on myös osoitus siitä, että vanha soundi on yhä vaan parempi kuin isokin läjä uusia.

 

Ensimmäiset ”audioinstrumenteiksi” kutsutut Logic-sekvensseriperheen liitännäissoftat julkaistiin pian kolmisen vuotta sitten. Tuolloisten ES1-syntikan ja EXS24-samplerin seuraksi saatiin viime vuoden puolella ES2-syntesoijasofta sekä EVOC20-vokooderi.

Aiemmin julkaistun EVP88:n rinnalle Vintage-virtuaalisoftien sarjaan ovat viimeisimpänä ilmestyneet tuoreinta Emagic-näkemystä edustavat EVD6-klavinetti sekä EVB3-urut. Nyt kolmikkoa tarjotaan edullisesti Vintage Collection -nimellä. Vaikka softat ovat siis olleet saatavina irtokappaleina aiemminkin, yhtenä pakettina troikka on tullut kauppoihin vasta nyt.

Vintage-sarjan perusperiaate välttelee samplepohjaista äänenkäsittelyä, sen sijaan nyansseja ja aitoutta haetaan modernin mallinnusteknologian avulla.
Vintage Collection -paketti vaatii tietokoneessa isännäkseen Logic-audiosekvensserin (vähintään 5.5), jonka plug-in-instrumenteiksi Vintage-kopla asentuu vaivatta.

Vintage-audioinstrumentit integroituvat Logicin mikseriin täydellisesti, joten miksausautomaatio ja plugiefektit toimivat kuten audioraidoillakin. Synkronointi toimii samplen tarkkuudella, ja automatisoitavia parametrejä piisaa.
Logic-ohjelman kopiosuojaus on toteutettu usb-väylään liitettävällä XSKey-palikalla, joka yksinkertaistaa kasvavan Emagic-tuoteperheen autorisointeja. XSKeyssä on pieni muisti, johon voidaan tallentaa rekisteröintidataa kaikista Emagic-ohjelmista.

Suurin harminaihe Vintage-instrumenteissa onkin tiukka sitoutuminen Logic-ohjelmistoon. Kun lisäksi tiedetään, että Applen ostama Logic toimii vastaisuudessa vain Macintosh-ympäristössä, potentiaalinen käyttäjäkunta supistuu tästäkin. Tosin Emagicin aiemmista uhkailuista poiketen testiajankohtana uusin Logic-päivitys eli 5.5 toimitettiin vielä Windows-versionakin. Kutos-Logicia pc-leiriin tuskin enää julkaistaan.

Vintage Collectionin softien kokeiluversiot löytyvät erillisinä myös Logic-isäntäohjelman asennus-cd:ltä, joten niitä voi tutkailla rauhassa neljän viikon ajan ennen mahdollista ostopäätöstä.

 

Oheinen ote on lainaus Tommi Saarelan kirjoittamasta testiartikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffin numerossa 2/2003. 

 


Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Tommi Saarela
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy