ESP Amaze-SL5 – istu ja pala!

 

 

Japanissa veistetty Amaze-SL5 kuuluu ESP:n huippusarjaan ja tämän kyllä aistii heti siitä hetkestä, jolloin soitinkotelon avaa. Basso on olemukseltaan huoliteltu, juhlava ja kaikinpuolin vakuuttava.

 

Amaze on muodoltaan tuttuakin tutumpi ja peruslinjat on selvästi poimittu Fenderin Jazzbasson klassisista piirteistä, joita on sitten muokattu viidennen kielen tuomien vaatimusten ja nykyaikaisen soitinrakennustiedon ja -taidon puitteissa.

Soittimen runko on koottu kahdesta ensiluokkaisesta suosaarnilankun palasta, ja ylle on sivelty peilin kirkkaaksi kiillotettu lakka. ESP ei ole rungonkaan osalta tyytynyt suoraan kopiointiin muotoilussa vaan Amazen linjat ovat jopa sutjakammat kuin mainitussa esikuvassa; yläsarvi on pitempi ja hoikempi, ja alapuolella soololovikin ulottuu syvemmälle runkoon.

Kaulan liitos on perinteiseen tapaan hoidettu neljällä järeällä ruuvilla, joilla on yhteinen neliskanttinen tukilevynsä rungon taustapuolella. Kaulan tyven istutus rungon taskuun on tiukka kuin hansikas kirurgin käteen.

Kaularaudan säätö tehdään rungonpuoleisesta päästä ja tässä kohden ESP on lainannut MusicManin kelpo ideaa: raudan kiekkomaista säätöpyörää voi kääntää sivusta käsin ilman, että kaulaa tai kieliä täytyisi irrottaa toimenpiteen ajaksi.
Itse kaula on vaahteraa ja veistetty yhdestä palasta. Samaa materiaalia on myös otelauta, joka on valmistettu erillisestä kappaleesta ja liimattu sitten kaulan ylle. Satulan materiaali on ehtaa luuta ja sekä satulan että nauhojen asennuksesta ja viimeistelystä voi vain todeta, että ammattitaito ja huolellisuus ovat ihailtavia asioita ja tässä sitä ihailtavaa on. Kaulan pintakäsittelynä on satiinin himmeä lakka, joka on tuntumaltaan oikein miellyttävä.

 

Teksti: Martin Berka, kuvat: Tommi Posa

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy