Focusrite Saffire – silkkaa terästä!

|
Image
Image
 

 

Saffire on studiolaitevalmistajien aateliin lukeutuvan Focusriten uuden sukupolven Firewire-audioboksi ja samalla tervetullut kädenojennus ammattikehistä harrastajan suuntaan.

 

Projekti- ja kotistudioihin, oppilaitoksiin ja tietokonemusikanteille suunnattu Saffire on pitkälle pohdittu fyysisen laitteen ja softan yhdistelmä, jonka perimmäinen tavoite on nostaa kevyemmän sarjan äänitys ja musiikinteko pykälää tai paria parempaan laatuluokkaan.
Ulkoisesti Saffire muistuttaa ensi vilkaisulla kevyiden pöytäpurkkien buumia aloittanutta Digidesignin Mboxia. Tarkemmassa syynissä huomaa laitteen myötäilevän tutun jämerää Focusrite-tyyliä. Käyttöpaneelin suunnitteluun on selvästi käytetty aikaa.

Laitteessa on kaksi Focusriten etuvahvistimilla varustettua analogista tuloa ja kahdeksan balansoitua jakkilähtöä. Lisäksi se on varustettu s/pdif-tyyppisin digitaalisin otto- ja antoliittimin. Runsasta lähtöjen määrää voidaan käyttää esimerkiksi monitorointitarkoituksiin, eikä kukaan kiellä hyödyntämästä kahdeksaa lähtökanavaa vaikkapa muodikkaaseen 7.1-surroundmiksaukseen jos tarve vaatii.

Saffireen on kätketty digitaalinen signaaliprosessori eli dsp, ja laitteen audiomuuntimet toimivat parhaimmillaan 24 bitin ja 192 kilohertsin tarkkuudella.
Selkein merkkivaloin varustetut tasonsäätöpotikat kuuluvat kuvaan, kuten asiallisen firman tekemältä laitteelta odottaa saattaa. Linja- ja mikkitasoiset tulot valitaan painikkeilla. Purkkiin kuuluvat olennaisina lisukkeina vielä midiliittimetkin.
Saffire toimitetaan ulkoisella virtalähteellä, joka on ikävä mötikkä keskellä pitkää johtoa. Toisaalta muuntajan ulkoistaminen keventää varsinaista laitetta huomattavasti.

Lisäksi useimmissa tapauksissa purkki saa riittävästi virtaa suoraan tietokoneen Firewire-portista, joten irtomötikällä on tarvetta vain joidenkin sylimikrojen kanssa, joissa ei ole oikeantyyppistä liitäntää.

Vääntö omasta takaa

Mihin Saffire sitten tarvitsee sisäänrakennettua dsp:tään? Tietenkin antamaan tarvittavan vääntövoiman oheisohjelmistoille.
Fyysinen Saffire-purkki nimittäin erottuu monista kilpailijoistaan oleellisten lisäkomponenttiensa myötä. Laitteeseen liittyy SaffireControl-softa sekä joukko Focusriten Audio Unit- ja vst-muotoisia efektiohjelmistoja eli plugeja: ekvalisaattori, kompressori, vahvistinsimulaattori sekä kaiku.

SaffireControl on nyt ensijulkaisunsa saanut pieni musiikkisofta, jonka on koodannut Focusriten LiquidControl- ja Forte Suite -hallintasoftista vastaava tiimi. Käyttöpaneelityyppinen selkeä ja rauhallinen softaikkuna elää sovussa audiosekvensserin rinnalla, helpottaen äänitettävien ja monitoroitavien signaalien reititystä.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 5/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.