Focusrite Voicebox – oikein fokusoitu

|
 

Focusriten prosessorit ovat tuttu näky menestyvissä huippustudioissa, joilla on varaa hankkia kalliita mikrofonivahvistimia ja kompressoreita. Uuden Green-sarjan erikoistyökalut murtavat nyt tietä edullisempaan hintaluokkaan. Testiin otettiin Voicebox, jolla pitäisi hoitua kaikki tarvittava työstö laulumikrofonin ja nauhurin välillä.

Voicebox on on sanalla sanoen siisti. Sen sointi on puhdas, se näyttää persoonallisen tyylikkäältä, säätimissä on täsmällinen tuntuma ja kotelokin on jämäkkä. Myllyn toiminnot on jaoteltu omiksi osioikseen ja asettelu on looginen. Alkuun pääsee ilman sangen asiallisesti kirjoitettua ja informatiivista käyttöopastakin. Ainoa ulkopuolta koskeva huomautus kohdistuu sinänsä selkeän led-mittarin numeromerkintöihin, jotka ovat melko pienikokoisina hankalia erottaa kauempaa.

Mikrofonietuvahvistin tuottaa luonnollisen ja selkeän soinnin. Käytännössä kuulostaa siltä, kuin mikrofonikapselin yltä riisuttaisiin ylimääräinen huntu pois. Vertailukohtana oli laadukkaaksi tunnetun budjettimikserin etuvahvistin ja Voiceboxin kautta soinnin pienet yksityiskohdat ja sävyt tulevat yksinkertaisesti paremmin esiin.

Runsaanpuoleiseen varustukseen kuuluu myös kohinanvaimennin. Tämän 2:1-suhteella toimivan expanderin ideana on huolehtia signaalitien hiljaisuudesta silloin, kun rajut taajuuskorjaukset ja kompressoinnit nostavat pohjakohinaa esiin. Käytännössä kohinanvaimennin toimi erinomaisesti. Se ei nielaise äänten häntiä ja portti aukeaa riittävän nopeasti jopa 70 dB:n vaimennuksillakin. Tarvittaessa koko signaalitien saa kätevästi suljettua mykistyskytkimellä. Etulaidan napin vaihtoehdoksi on tarjolla lisävarusteena myytävä jalkakytkin.

Tarvittavaa puristusta

Voicebox on suunniteltu nimenomaan laulukäyttöön, ja sen mukaisesti on attack- ja release-ajat asetettu kiinteiksi. Äänittäjän säädettäväksi jäävät kynnystaso sekä puristussuhde. Jottei käyttö rajoittuisi kuitenkaan pelkästään lauluraidoille, on valmistaja lisännyt kompressoriin kytkimellä valittavan Auto Release-toiminnon. Sitä käytettäessä automatiikka seuraa tulosignaalin dynamikkaa ja valitsee sen perusteella kulloisenkin hölläysajan.

Stereoäänitystä varten voi kaksi Voiceboxia linkittää pariksi, jolloin sekä kompressori- että de-esser-yksiköt toimivat yhdessä. Asiallinen led-mittari lukee ensisijaisesti tulosignaalin tasoa, mutta kytkimellä sen saa näyttämään kompression määrää. Huippujen tasoittuessa keskimääräinen signaalitaso luonnollisesti putoaa. Tason nostamiseen kompression jälkeen on varattu enimmillän 20 dB:ä vahvistusta antava Make Up Gain.

Käytännössä Voiceboxin kompressori toimii hienovaraisen huomaamattomasti, mutta silti tehokkaasti. Jopa erittäin rankalla puristuksella ääni säilyi luontevana, eikä kiusallista pumppaamista esiintynyt. Myös tämä osio on kiitettävän hiljainen, eikä esimerkiksi 12 dB:n Make Up Gain-tuottanut minkäänlaisia kohinaongelmia. Osaltaan kiitos tästä kuuluu luonnollisesti kohinanvaimennukselle.

Sssihinät poisss

Voiceboxin de-esser tekee juuri sen mitä pitääkin. S-sihahdukset saa eliminoitua selkeyden kärsimättä ja yleissoinnin tärveltymättä. Suodin kohdistetaan kahdella säädöllä. Ensimmäinen valitsee kynnystason, jolla laite reagoi. Toinen taas herkistää kompressorin tietylle taajuusalueelle, jonka leveys voi olla yhdestä neljään oktaaviin.

Kolmialueisella taajuuskorjaimen antama 18 dB.n muokkausvara osoittautui sekin sangen mainioksi. Korjaimen alin ja ylin alue ovat hyllytyyppisiä, mutta vaikutuksen alkupistettä voi säätää tarpeen mukaan. Keskialueen yksikkö tarjoaa vaikutusalueen säädettävän keskipisteen ohessa myös kytkimellä valittavan kaistanleveyden.

Koko prosessin päätteeksi lähtösignaalille on vielä oma tasonsäätönsä ja merkkivalonsa. Laitteessa ei ole erillistä virtakytkintä, joten etulaidan vihreä led kertoo suoraan, onko töpseli lykätty virtaa antavaan pistorasiaan.

Suvereenisti hallussa

Voicebox saattaa kuulostaa alkuun melko hinnakkaalta peliltä. Kun hinnan suhteuttaa laitteen ominaisuuksiin, näyttää tilanne paljon paremmalta. Tarjolla on ensiluokkainen signaalitie mikrofonilta nauhurille kaikkine tarpeellisine työstövälineineen. Vastaavaa laatutasoa joutuu hakemaan miksereissä sellaisesta hintaluokasta, jonka pienet studiot voivat oitis unohtaa. Ja erillislaitteista koottuna vastaava paketti maksaisi taatusti vähintäänkin saman. Siellä missä äänitetään muutamia kriittisiä raitoja kerrallaan, on aina tarvetta tällaiselle laitetyypille. Ja tällaisen laitetyypin Focusrite näyttää hallitsevansa suvereenisti.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/1997).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Paluu lehteen