Fostex VF-16 – jämerä kotistudio

|
Image
  Fostex esitteli Frankfurtin messuilla VF-16-moniraiturin, joka on ennättänyt pohjolaan saakka hämmästyttävän nopeasti. Täysin digitaalinen kiintolevytallentimen ja mikserin yhdistelmä on varustettu luonnollisesti myös efektiosastolla, ja tämä pienen studion veroinen VF-16 antaakin puitteet vaikka omakustanteen äänittämiseen omassa makuuhuoneessa.

Fostexin uutukainen on jämeryydessään vakuuttavan tuntuinen kapine heti ensikosketuksesta alkaen. Kotelo on jämäkän tuntuinen kaikin puolin, näppäimet asiallisen oloisia ja ainoastaan gain-potikoiden lievä löysyys antaa aihetta huoleen niiden iskunkestävyydestä. Kunhan myllyä kohtelee huolella myös siirtotaipaleiden aikana, ei pitäisi pulmia niidenkään suhteen syntyä.

Tallentimen 16 raitaa riittävät moneen projektiin vallan hyvin. Jokaiselle raitakanavalle on oma 60-millinen liukunsa, jota käytetään miksauksen lisäksi tulokanavan tason säätämiseen. Digitaalilaitteille ominaiseen tyyliin liuut ovatkin niitä harvoja aparaatin lähes yksitoimisia säätimiä, ja monen muun nappulan merkitys muuttuu riippuen sitä, mitä näytöllä parhaillaan näkyy. LCD-näytön tarpeellisuus tässä laitteessa onkin samaa luokkaa kuin tietokoneessa, ilman sitä ei tulisi toimeen. Jotta kaikki informaatio ei piiloutuisi valikoiden taakse koneen sisuksiin, on kytkimiksi valittu värivaloilla tehostetut nappimallit, jotka nopeuttavat ja selkeyttävät käyttöä valtavasti.

Varsinaisten raitojen lisäksi laite osaa käsitellä yhteensä kahdeksan virtuaaliraitaa. Ne toimivat tavallaan leikepöytänä tai väliaikaisena varastona. Haamuraidoille voi siirtää talteen vaikkapa kahdeksan sooloyritelmää, joita voi sitten yksi kerrallaan kuunnella ja laskea missä oli eniten vääriä ääniä. Ja sitten voikin valita käyttöön sen otoksen, jossa virheiden määrä on kääntäen verrannollinen tulkinnan fiilikseen...

Työasema käyttää tallennusvälineenä ensisijaisesti 5,1 gigatavun sisäistä 3,5 tuuman IDE-kiintolevyä, johon mahtuu suurinpiirtein 15 tuntia monoääntä. Muistin jatkeeksi saa vermeen takalaitaan kytkettyä SCSI-väylällä varustetun lisälevyn. Fostex kirjoittaa ja lukee myös WAV-formaattiin tallennettuja äänitiedostoja, joten ainakin periaatteessa moniraiturille tehty euroviisu siirtyy tarvittaessa tietokonepohjaiseen audiosekvensseriin...

Oheinen teksti on ote Antti Suonion kirjoittamasta artikkelista, joka julkaistiin kokonaisuudessaan Riffi-lehden numerossa 4/2000.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Sähköposti: asiakaspalvelu@riffi.fi