Fruity Loops – sekahedelmäsoppaa discon tanssilattialle

|
Image
 

Fruity Loops on elektronimuusikon monitoimiohjelma, jossa on ynnätty sekvensseri, mikseri, efektilaitteet ja äänilähteet tietokoneen näytöllä käytettävään virtuaalimuotoon. Ohjelma kuuluu selvästi samaan kategoriaan Propellerheads Reason/ReBirth- ja Cakewalk Project5 -ohjelmien kanssa. Kilpailu ja kehitys onkin kovaa, päivityksiä satelee ohjelmiin tiuhaan tahtiin ja Fruity Loops on nyt saavuttanut versionumeron 4.51 uusin ominaisuuksin.

Ohjelma ei näytä tavanomaiselta Windows-tuotteelta, vaan sille on luotu graafisesti oma yksilöllinen ulkoasunsa. Kaikki toiminnot on persoonallisesta ulkoasusta huolimatta helppo löytää ja muutenkin käyttöliittymä noudattaa perinteistä tietokoneohjelman rakennetta. Eri toimintojen löytäminen ja suorittaminen käy kätevästi niin pudotusvalikoista kuin graafisista painikkeistakin. Ohjelman oman grafiikan yksi etu on se, että näytön pinta-ala hyödynnetään hyvin, koska esimerksi tilaa vievää otsikkopalkkia ohjelmassa ei ole lainkaan!
Kappaleen luominen tapahtuu pääosin viidellä toimintoikkunalla. Step sequenser -ikkunaan kootaan halutut soittimet. Soittimille tehdään sitten oma pattern-kuvio soittimen step-painikkeilla tai pianorol -ikkunassa. Play list -ikkunassa patterneista sitten kootaan kappale piirtämällä palkki patternin raidalle siihen kohtaan jossa sen pitää soida. Play list -ikkunassa kappaleeseen on sitten mahdollista vielä lisätä audioraitoja joko audiotiedostona tai perinteisesti äänittämällä (Producer-versiossa). Mikserissä lisätään efektit ja tehdään muut säädöt. Valmiin musiiikkikappaleen voi tallentaa eri formaateissa, vaikkapa suoraan managerille sähköpostitettavana mp3-tiedostona.

Oma tiedostoselain

Edellä kerrottujen toimintoikkunoiden käyttöön olennaisesti liittyy ohjelman oma tiedostoselain,jolla kappaleiden avaaminen, soitinäänen/soittimen, patternin vaihto, samplen/loopin valinta jne. tapahtuu nopeasti yhdellä klikkauksella. Objektiin tartutaan hiirellä ja raahataan se tiettyyn kohtaan itse toimintoikkunassa. Helppoa ja nopeaa, kunhan aluksi oppii selaimen kansioiden hierargian ja eri tiedostojen käyttötarkoituksen.

Mikseri

Ensinäkemältä mikseri on varsin yksinkertaisen näköinen, mutta käytännössä se osoittautuu erittäin toimivaksi. Mikserin alaosaan avautuvat raidan miksausasetukset sekä efektipalkit klikkaamalla kerran haluttua kanavaa. Efektin voi helposti valita palkkiin hiiren painalluksella aukeavasta listasta ja edelleen itse efektiin pääsee käsiksi efektin palkkia klikkaamalla. Mikserissä näkyvät kanavat voi koota erikseen näkyviksi ryhmiksi, jolloin helposti laajaksi muodostuvaa mikseri-ikkunaa ei tavitse rullata näytöllä. Mikserissä näkyvän kanavaryhmän vaihto käy jatkossa nopeasti hiiren painalluksella ilman tietyn kanavan etsimistä. Mikserin liukusäätimiin ja taajuuskorjaimeen pääsee käsiksi vain Producer-versiossa.

Oheinen teksti on ote Pasi Pajasen kirjoittamasta artikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden painetussa versiossa (numero 3/2004).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.