Ganes-musikaali on kuin konsertti – Erik Valkama astuu Albert Järvisen – ja Ile Kallion jalanjälkiin

|
Image

Vaikka Remu on vähän ennen lehtemme ilmestymistä soittanut jäähyväiskeikkansa ja Hurriganesin viimeisinkin vaihe on saatu päätökseensä, ei Suomen kollektiivinen rokkikansa unohda tuota  kotimaisen rock ’n’ rollin kuuluisinta sanansaattajaa.

Valkama on valmistautunut rooliinsa oikeastaan jo vuosia.
– Oman ikäpolveni ja vanhemmat kitaristikollegat ovat varmasti opetelleet Järvisen soittoa ja sooloja. Niin olen itsekin tehnyt ihan pikkupojasta ja siinä tämä musikaali osuu minulle ihan nappiin, Valkama toteaa.
– Järvisen soitto ei ole teknisesti ylivoimaisen vaikeaa, mutta siinä on haasteita. Lähden siitä, että soittaisin asiat mahdollisimmat tarkasti oikein. Albert toki harrasti improvisaatiota, mutta en lähde liikkeelle oman improvisaation kautta. Nämä biisit ovat kuin kansanlauluja ja kuulijat päässään tietävät, miten soolot menevät.
– Olen opetellut originaalisoolot studiolevyiltä ja muutamia livepätkiltäkin. Esimerkiksi Hey Groupien soolon otin ’74 Tavastian keikasta, ihan sen takia, että Roadrunnerilla oleva soolo on soitettu puhtaalla soundilla ja siinä on hyvin vähän ääniä. Se olisi meidän hankala toteuttaa triona, ei siinä kerkeisi soundia vaihtaa ja sustainiakin olisi vaikea saada.
Vaikka joku hardcorefani saattaakin odottaa nimenomaan kappaleiden studioversiota, joudutaan muitakin muutoksia tekemään ihan käytännön syistä.
– Esimerkiksi Rock ’n’ Roller -biisi alkaa soolon fade in’illä, joten siihen piti keksiä pari tahtia alkuun.

Kun oikeat kompit ja soolot on soitettavaksi löydetty, on soundinkin oltava täsmälleen kohdallaan. Kalustoasioiden ohessa timo Koskinen ehti perta Valkaman johdolla myös Järviselle ominaisen sävelkielen salat ja niitsä voit lukea enemmän Riffin printtinumeross 1/2018 julkaistusta jutusta, josta tämä lyhennelmä on vain ohkoisena näytteenä.

•••

Näin alkaa Timo Koskisen toimittama ja Raisa Suurosen kuvittama artikkeli, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin printtinumerosta 1/2018.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.