Garageband 3 - jokapojan radiostudio

|
Image
 

 

Apple on ottanut tavakseen päivittää Garageband-sekvensseriohjelmistonsa vuosittain ja aina kokonumerolla. Välipäivityksiä ei vuodenkierrolla nähdä, joten sitten kun rysähtää, niin rysähtää kerralla. Tämän kevään versiouudistuksen yhteydessä lisäinnostusta herättävät neljä Jampack-apupakettia.

 

Palstatilan rajallisuuden vuoksi Garagebandin peruskäyttöön ei tällä kertaa puututa, vaan keskitytään ohjelman tärkeimpiin uutuusominaisuuksiin. Peruskatsaus Garagebandin toiminnasta löytyy vuoden takaisesta Riffistä (4/2005).

Simppelinä purkkimusiikkisoftana aloittaneen Garagebandin moniraitaäänitys- ja editointiominaisuudet ovat vuoden takaisen kakkospäivityksen jäljiltä ohjelman hintaluokan huomioiden vähintäänkin kohtalaisessa kuosissa. Kolmosversion uudistukset suuntautuvatkin tyystin uusille osa-alueille musiikin- ja äänenkäsittelyssä – radiotuotantoon, ja etenkin nettiradiotoiminnassa tarvittaviin podcasting-valmiuksiin.

Garageband 3 on varsin hyvin varusteltu henkilökohtainen radioaseman tarkkaamo, jolla tuotettu aineisto voidaan käden käänteessä julkaista saman ohjelmapaketin välityksellä netissä.

Kolmosversioon on lisätty uusia äänitarkkailuominaisuuksia, joiden tavoitteena on muuntaa kehnommallakin laitteistolla tallennetut juonnot kuulostamaan kelvollisilta. Ohjelman simulointialgoritmien avulla äänitykset voi tietyissä rajoissa optimoida käytetyn mikrofonin (esim. surkea tietokonemikki), spiikkerin sukupuolen ja äänialan mukaan parhaaksi mahdolliseksi.

 

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.