Nayteikkuna

Gibson John Hiatt, Brad Paisley, Billie Joe Armstrong ja Keb" Mo" - Neljä erilaista nimikkomallia

 

Teksti: Martin Berka
Kuvat: Tommi Posa

Gibsonin akustiset valmistetaan Montanassa, omalla osastollaan. Mallistoon kuuluvia nimikkosoittimia tapaa harvemmin soitinliikkeistä, mutta juuri ne ovat kenties niitä kaikkein mielenkiintoisimpia tapauksia.

Pitkän linjan laulaja ja lauluntekijä John Hiattin nimikkomallin lähtökohta on J-45, ja ainoiksi eroiksi vakiomalliin voisi ensivilkaisulla kuvitella erilaista plektrasuojaa ja Tri-Burst-liukuväriä. Hiatt-mallissa ei kuitenkaan käytetä perinteistä 1950-luvun X-rimoitusta, vaan pramean 30-luvun Advanced Jumbo -mallin mukaista asettelua. Rimat on myös viritetty käsin mahdollisimman ohuiksi, minkä pitäisi tuoda dynamiikan lisäksi myös hieman enemmän diskanttia ääneen.

Perfectly good guitar

John Hiatt on kertonut rakastavansa tuhteja kauloja. Gibson kutsuu Hiatt J-45:n kaulaprofiilia modifioiduksi V:ksi, itse käyttäisin ilmaisua “melko paksu D”. Itselleni tällainen kaula sopii vallan mainiosti, mutta melkoinen halkohan tämä jo on.
Hiatt-mallin soitettavuus on kumminkin ensiluokkaista ja intonaatio prikulleen kohdallaan. Kieltenkorkeuskin jättää riittävästi liikkumavaraa dynaamiseen soittamiseen.

Gibsonin käyttämä nitrolakka on aina hieman tahmea, eikä se ole niin nopean liukas soittoalusta kuin nykyaikaiset mattapintaiset viimeistelyt. Makuasia onko kyseessä enemmän ominaisuus kuin haitta

 

 HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

 

 

 

 

 
§
28.08.2011
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy