Groove Tubes Model 5sc – putkiliike teki puolijohdemikrofonin

|
   Groove Tubes on parinkymmenen vuoden mittaisen toimintansa aikana aina korostanut putkien äänellisiä etuja ja niinpä mikrofonitulokas Model 5sc hieman yllättääkin, sillä se on toteutettu FET-kytkennällä. Toisaalta GT on itse kehittänyt myös kapselinsa yhteistyössä toisen amerikkalaisen firman kanssa, joten ehkä vahvistimen toimintaperiaate ei kuitenkaan ole ainoa ratkaiseva tekijä. Sitäpaitsi tavallisella 48 voltin phantomsyötöllä toimiva Model 5sc on malliston edullisin mikrofoni ja se onkin jo sinänsä hyvä syy tutustua siihen lähemmin.

Model 5sc toimitetaan SKB:n valmistamassa kovassa muovilaatikossa ja ulkonäöltään se on selvästi hillitympi ja konservatiivisempi kuin aiemmat mallit. Runko on U67-tyyppinen, mutta tutun reijitetyn ritilän johdosta sukulaisuus Groove Tubesiin selviää helposti.

Monen muun edullisen mikrofonin tapaan myös Model 5cs toimii kiinteästi hertta-kuviolla. Kapselin toteutuksessa on otettu osviittaa perinteisistä eurooppalaisista esikuvista, mutta omaan tuotekehittelyyn on panostettu myös. Kymmenen desibelin vaimennin ja bassoleikkuri ovat kytkettävissä erikseen.

FET-vahvistimestä signaali johdetaan lähtömuuntajalle, joten kyseessä on toimintaperiaatteen suhteen lähinnä Neumannin U87-mallin muunnelma. Äänellisiä yhtäläisyyksiä ei kuitenkaan kovin paljon ole. Groove Tubesin uutukaisessa on nimittäin tukeva, hieman resonoiva keskirekisteri ja melko neutraali, korostumaton alakerta. Diskantteja on juuri sopivasti, vaikkakin yläkerran sointi on luonteeltaan puolijohdemaisen suora ja hieman kovahko. Lauluääni jääkin helposti hahmoltaan hiukan pieneksi, mutta toisaalta mainitut ominaisuudet tukevat mikrofonin käyttöä nimenomaan instrumenttiäänityksiin. Minkäänlaisia kohina- tai muita häiriöongelmia ei ollut, joten siinä suhteessa Model 5sc soveltuu hyvin yleiskäyttöön melkein mihin tahansa tilanteeseen.

Mielestäni Groove Tubes onkin onnistunut tekemään varsin järkevän mikrofonin ja etenkin kohtuullisella hinnalla. Vaikka äänessä olikin mielestäni rajoituksia, Model 5sc:ää kannattaa kuunnella ennakkoluulottomasti. Huomattavasti kalliimmatkaan mikrofonit eivät nimittäin välttämättä anna näin hyvää vastinetta hinnalleen.

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/1997 ).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Paluu lehteen