Nayteikkuna

Hagström, Tanglewood ja Vintage – uusia akustisia kitaroita

 

Teksti: Martin Berka
Kuvat: Tommi Posa

Akustisien kitaroiden valikoima on laajentunut hiljattain kolmella uudella merkillä, joista jokainen tarjoaa soittimia hyvin edullisessa hintaluokassa.

Valinnanvaraan ja edullisuuden kannalta ei koskaan ollut parempi ajankohta kitarahankintaan kuin nyt. Kauko-idän tuotanto pitää hinnat edullisena ja valmistajien laajat tuotevalikoimat takaavat, että jokainen voi löytää omansa soittimien joukosta.
Kolme uutta nimeä Suomessa akustisten saralla ovat Hagström, Tanglewood ja Vintage, joiden mallistoista poimimme yhteensä kuusi testikandidaattia – kolme täysin akustista kitaraa sekä kolme mikrofonilla ja etuvahvistimella varustettua soitinta.

Eurooppalainen ideointi, aasialainen työvoima

Hagström on varmasti kaikille tuttu nimi sähkökitaroiden valmistajana jo 1960-luvulta asti. Vaikka firma möi ‘60- ja ‘70-luvulla myös Hagströmin logolla varustettuja ruotsalaisia Bjärton-kitaroita, on upouusi akustinen mallisto silti Hagströmin ensimmäinen vakava askel akustisien soittimien valmistukseen.
Tällä hetkellä mallisto koostuu neljästä sarjasta – Siljan, Elfdalia, Dalarna ja Mora – jotka eroavat toisistaan kannen ja kopan puulajien osalta. Jokaisessa sarjassa on tarjolla eri koppakoko-vaihtoehtoja sekä mikitettyjä versioita, muuten varustelu ja koristus on hyvin yhteneväinen kaikissa Hagströmeissä, aina sähkökitaroista tuttua lapamuotoa myöten. Testissä ovat mahonkikantinen Dreadnought ja mikillä varustettu Grand Auditorium -kitara.

Tanglewood on Isossa Britanniassa erittäin suosittu merkki laadukkaiden edullisien ja keskihintaisten soittimiensa ansiosta. Firma aloitti 1980-luvun loppupuolella myymällä enimmäkseen tuttujen sähkökitaroiden kopioita. Ajan myötä tuotevalikoima laajeni huomattavasti, ja nykyään merkki tarjoaa miltei kaikkia kitaraperheeseen kuuluvia kielisoittimia. Suunnittelusta vastaa brittiläinen soitinrakentaja ja mikrofoniguru Alan Entwistle, joka oli aiemmin Hohner Custom Shopin johtohahmo.

 HUOM! Oheinen katkelma oli vain lyhyt näyte artikkelista, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin painetussa versiossa.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut myymälät kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

 

 

 
   
03.12.2010
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy