Hammondia uuteen malliin

|
Image
Image
 

 

Rokista jazziin ja bluesista gospeliin saakka viljeltyä ja käsitteeksi muodostunutta Hammondin urkusointia kuullaan ja jäljitellään nykymusiikissa kaiken aikaa, vaikka viimeinen generaattorilla varustettu Hammond-urku valmistettiinkin jo miltei miesikä sitten, 1970-luvulla.

 

Hammond-Suzuki XK-1 ja Leslie 2101 tuovat nyt kestosuosikin nykyversion urkurin ulottuville sangen houkuttelevaan hintaan. Siispä tutustumaan.

Hammondin nimellä on edelleen vetovoimaa ja sen tietää myös japanilainen soitinvalmistaja Suzuki, jonka hallinnassa Hammond-tuotemerkki nykyisin on. Vaikka tekniikka sisuksissa on uutta, niin varustelu, ulkonäkö ja sointi on pyritty pitämään hyvin perinteisen oloisina aitoine drawbareineen ja osittain yhä mekaanisesti toimivine Leslie-konstruktioineen. Ruodittavaksi saatiin keikkakoneeksi suunniteltu urku Hammond XK-1, sekä siihen liitettävä pikkuinen vahvistin Leslie 2101.

XK-1 on perinyt valtaosan toiminnoistaan Hammond B-3 -urkua digitaalisesti imitoivasta XK-3-mallista, mutta ominaisuuksia karsimalla ja käyttöliittymää yksinkertaistamalla on saatu aikaan paketti, joka painaa alle neljätoista kiloa, ja hintaakaan ei jää keikkamuusikolle liikaa.

Apua nostalgian nälkään

Soittimen muotoilussa on runsaasti retromaista henkeä. Metallinen runko on saanut mukavan ilmeen mattamustan pintamaalin ja puisten pääty- ja kansilevyjen myötä. Ainoastaan pieni kaksirivinen nestekidenäyttö paljastaa laitteen olevan tältä vuosituhannelta, muuten soitin saa aikaan mielikuvan muutaman vuosikymmenen ikäisestä tuotteesta.

 

Teksti: Antti Suonio, Kuvat: Tommi Posa

 

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 6/2006).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.