Hartke Kickback 15 – kookkaampi kulma

|
 

Hartken mainio idea kulmamonitorin muotoisesta bassocombosta on poikinut uusia malleja. Alkuperäisen, 12-tuumaisella kaiuttimella ladatun Kickback-combon rinnalle on nyt tuotu sekä 10- että 15-tuumaisilla elementeillä kalustetut mallit.

Peruskonsepti on edelleen muuttumaton: mustalla karvamatolla verhotun Kickback- combon saa kallistettua lattialla sopivaan kenoon viiston takalaidan varaan, tai pidettyä toisaalta myös perinteiseen tapaan pystyasennossa. Kaikissa malleissa on sama vahvistin, joka puskee 120 wattia tehoa kahdeksan ohmin kuormaan. Testiin poimittiin kolmikon kookkain malli, Kickback 15.

Etulevyn ainokainen jakki on tarkoitettu yhtälailla kaikenlaisille bassoille aina perinnepassiiveista nykyhetken aktiivielektroniikalla varustettuihin soittimiin saakka. Volume-säätimen ohessa sointia voi muotoilla kolmialueisen aktiivisen taajuuskorjaimen sekä ennen korjainta vaikuttavan Shape-toiminnon avulla. Viimeksi mainittu on 20 desibeliä vaimentava kapeakaistainen notch-suodin, jonka vaikutusalue voidaan asettaa portaattomasti 80-1 000 Hz:n alueella.

Combon oman alumiinikartiolla toteutetun kaiuttimen ohessa äänen saa kuultavaksi myös balansoidun linjalähdön sekä kuulokeliitännän kautta. Linjalähtö haaroittuu ennen taajuuskorjainta ja volume-säädintä, joten basson alkuperäisen äänen saa poimittua PA-tai äänityskäyttöön ilman, että soittajan omaa kuunteluaan varten tekemät säädöt vaikuttaisivat linjasignaaliin mitenkään. Jos jostain syytä mielii käyttää muuta kuin combon omaa vakiokaiutinta, niin sekin onnistuu, sillä vakiokaiutin on liitetty vahvistimeen takalevyssä olevan jakin kautta.

Perusasiat kohdallaan

Kickback 15 on kelpo peli. Jopa 15-tuumaisella kaiuttimella varustettuna se on kohtuullisen helposti liikuteltavissa, eikä paina liikaa. Työ on huolellista ja paksun karvamaton turvaksi on laitettu asialliset kulmavahvikkeet. Kartion edessä on tukeva metalliverkko ja etulevy potikoineen on upotettu sopivasti kolhuilta suojaan. Sama menettely on käytössä myös takalevyn osalta. Tämä combo ei varmastikaan ole keikkaelämän rasituksista moksiskaan.

Kookkaampi kaiutin on naulan kantaan osunut valinta. Se tuo sointiin sellaista muhkeutta ja syvyyttä, jota 12-tuumaisen mallin kohdalla jäin vielä hieman kaipaamaan. Perussävy on tyypillistä Hartkea: pyöreä ja lämmin alakerta, jonka kuorrukkeena on pirteän kirkasta diskanttia ja räjähtävää syttyvyyttä. Alumiinkartiota pidetään toisinaan liian kuivakkana ja sävyltään hyökkäävänä, mutta ainakaan Kickbackin kohdalla tällaista ei ollut havaittavissa. Kaistaa riittää myös aivan matalimpaan rekisteriin saakka, eikä ala-H tuottanut minkäänlaista pulmaa tälle combolle.

Liekö vahvistin käynyt läpi jonkinlaisen uudistuksen, sillä aiemmin testattuun (Riffi 2/97) 12-tuumaiseen malliin verrattuna ääni säilyy nyt myös puhtaana aivan täpöille käännettynäkin. Kickbackin taajuuskorjain on erinomaisen toimiva, mutta varsinainen herkku on oiva Shape-toiminto. Sillä saa sangen nopeasti muovattua yleissointia sopivaksi joko soittimen tai estraadin asettamien vaatimusten mukaan.

Kuulokelähdön sointi lukeutuu parhaimpiin kuulemiini ja vaikutelma on sen kautta kuunneltuna hyvin samanhenkinen kaiuttimen tuottaman äänen kanssa. Liekö vahvistimessa kuitenkin jonkinlainen kaiutinsimulaattori, vaikka valmistaja ei sellaisesta halaistua sanaa mainitsekaan. Uskottava ja mehevä kuulokesointi on jokatapauksessa loistojuttu yöaikaiseen harjoittelukäyttöön.

Eikä combon käytön tarvitse jäädä vain harjoitusympyröihin, sillä Kickback 15 antaa eväät mukaan suuremmallekin lavalle astuttaessa. Tarjolla on mojova annos tiukan pyöreätä ja kirpeän raikasta soundia ammattikehiin riittävällä laadulla, helposti kuljeteltavassa ja käytännöllisesti suunnattavassa muodossa .

Teksti: Martin Berka
Kuva: Pekka Väänänen

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/1998).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Paluu lehteen