HomeBrew Electronics – tehosteita Arizonan kotipanimolta

 

 

HomeBrew Electronics (H.B.E.) valmistaa ns. custom-laatuisia efektipedaaleita käsityönä, mutta ilman “custom-hintaa”. Toiminnan takana on piskuinen ja ilmeisen pätevä kolmen hengen työtiimi: Joel Weaver, hänen vaimonsa Andrea, sekä muuan Terri Landreth. Lisäksi tiimin internetsivut ilmoittavat leikkisästi mukana olevan kolme koiraa...

Saimme kokeiluun puoli tusinaa erilaista askia, joiden persoonallinen ilme on piristävä poikkeus isojen tehtaiden sarjatuotannoista. Kaikille H.B.E.-pedaaleille on yhteistä se, että ne ovat valmistettu käsityönä aina osien piirilevylle juottamisesta kotelon maalaamiseen saakka. Komponentit ovat laadukkaita ja pedaaleissa on ns. “true hardwire bypass” eli signaali kulkee johtoja myöten piirin ohitse silloin, kun efekti ei ole päällä. H.B.E:n tavoitteena ei ole ollut tehdä tarkkoja kopioita entisaikojen klassikoista. Vaikutteita on kyllä saatu ja sen myötä mukaan on pyritty ottamaan menneisyyden parhaita puolia, joita sitten yhdistellään uusiin ideoihin.

Kokeiltavaksi saimme kattavan pedaaliarsenaalin: kolme erilaista säröä, kompressorin, tremolon ja treble boosterin. Oli erittäin mielenkiintoista tutustua näihin pedaaleihin joiden soinnillisiin ominaisuuksiin voitte itse ottaa ensituntumaa kuuntelemalla Riffin internet-sivuille tallennettujen MP3-ääninäytteiden avulla. Toivon näiden näytteiden ilmentävän verbaalista ilmaisua tarkemmin, mistä pedaaleissa on kyse soundillisesti. Ja jatko on sitten omissa näpeissä sananmukaisesti, sillä kuulokuva toisen soittamana on parhaimmillaankin kuin aistihavaintoon perustuva lausunto toisen kirjoittamana: suuntaa antava pohja omalle tutkinnalle.

Näytteet ovat äänitetty kotipajassani. Testikitaroina palvelivat PRS Singlecut, Fender 60´s Reissue Stratocaster (Mexico) ja G&L Asat. Vahvistimena oli Mesa Maveric ja mikrofonina Shuren SM57. Käytössä oli pieni Mackie-mikseri, jonka Eq oli asetettu suoraksi ja josta signaali meni edelleen Mbox-muuntimen kautta Logic Audio -ohjelmaan. Näytteissä on ripaus Logicin Space Designer -kaikua, mutta muutoin kyseessä on mahdollisimman suora ja alkuperäinen soundi, joka toivoakseni kertoo pedaaleista enemmän kuin ne kuulut tuhat sanaa.

 

Teksti: Jarmo Hynninen, Kuvat: Tommi Posa

 

Oheinen teksti on alkuosa artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 5/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

21.07.2009
|
Jarmo Hynninen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy