Nayteikkuna

Ibanez Artcore – ontto koppa, täysi ääni

Ibanez_Artcore_Riffi
 

Ibanez Artcore-sarja tarjoaa puoliakustista kitaraa mieliville useita erilaisia vaihtoehtoja, joissa hintalapun lukema ei nouse kynnyskysymykseksi vastaavan tasoiseen lankkukitaraan verrattaessa. Nämä Kiinassa valmistetut soittimet ovat nimittäin varsin edullisia ja mikä ilahduttavinta; ne ovat asiallisia soittopelejä.

 

Artcore-perheeseen kuuluu useita eri malleja, mutta tietyt yhteiset piirteet toistuvat mallista toisen. Gibson-tyyppinen mensuuri, kaulan liitos liimaamalla ja kaksi Artcore-humbuckeria ovat yhteisiä ominaisuuksia.

Samoin kaulan rakenne, jossa kahden mahonkiviipaleen väliin on liimattu yksi kerros vaahteraa. Sekä taaksepäin kallistettu lapa että runkoa vasten tukeutuva korko ovat mahonkia ja kumpainenkin on liimattu kolmesta puusta koostuvan kaulan jatkeeksi.
Ibanez ansaitsee kiitoksen myös sellaisesta vaivannäöstä, että jokaisen Artcore-kitaran mukana toimitetaan perusteellinen käyttöohje, jossa selvitetään kitaran rakenne ja osien toiminnalliset periaatteet sekä annetaan ohjeita soittimesta huolehtimiseen ja säätämiseen. Tämä on erityisen arvostettavaa opastusta senkin vuoksi, että tämän hintainen kitara on monelle ensimmäinen kunnon soitin, eikä yleistietoa kitarasta soittimena ole vielä muuta kautta kertynyt.

Artcore-kitarat lähetetään tehtaalta maailmalla kunnollisilla D’Addarion 0,010-seteillä kielitettynä, joten soiton makuun pääsee heti kättelyssä eikä ensitöiksi tarvitse ryhtyä kielten vaihtoon. Mainiota.

Aallonharjalla

FTM-60 on kokeiltavana olleen kolmikon ohkaisin soitin, jonka tyyli ja muodot muistuttavat kovasti Ibanezin Talman-sarjaa. Äkkivilkaisulla saattaa luokitella kitaran thinline-tyyppiseksi soittimeksi, mutta tarkempi tutkailu kertoo kyllä totuuden. FTM-60 on täysverinen puoliakustinen laminaattikansineen ja kylkineen ynnä umpipuisine keskipalkkeineen. Mielenkiintoista kyllä, keskipalkki on tässä tapauksessa suosaarnia.

F-aukon ja elektroniikkalokeron kautta kopan sisään kurkistamalla voi nähdä, että kylkien ja pohjan sekä kannen liitokset on tuettu akustisista kitaroista tuttuun tapaan listoilla, joiden puuvalinta onkin seuraava pikantti yksityiskohta. Bassopuolella listat ovat ilmiselvää mahonkia, mutta ainakin testisoittimessa diskanttikielten puolella oli käytetty jotakin huomattavasti vaaleampaa puuta.

Puutyön osalta FTM-60 vaikuttaa olevan asiallista laatua ja vain muutama kopan sisällä näkyvä liimatippa ja jokunen siloittelematta jätetty listan reuna kertovat soittimen hintaluokasta.


Teksti: Martin Berka, Kuva: Pekka Väänänen

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2004).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy