Ikimuistoiset sessiot – Hannu Leiden

|
Image

Äänitteitä, jotka kansa tuntee. Tuottajia, jotka ovat jääneet usein taustahahmoksi. Mielenkiintoisia tarinoita siitä, miten asiat johtivat toisiin asioihin ja päädyttiin ratkaisuihin. kertojana tällä kertaa Hannu Leiden.

”Menisit kunnon töihin…”, sanoo klisee, joka väittää, että musan teko ei ole oikeaa työtä. Ottaessaan ensimmäisiä askeliaan työmarkkinoilla Hannu Leiden joutui kuitenkin toteamaan, ettei oikea työ taida olla häntä varten.
Kolmivuorotyö saippuatehtaassa kävi melko nopeasti tympäisemään, kun ainoana hommana oli katsoa, että saippuapalat olivat linjalla suorassa. Yhdeksänkymmenen desibelin metelissä ja tukahduttavassa saippuapölyn hajussa mieleen hiipi kuningasidea: ”Mä alan äänittelee levyjä”. Yllättävää kyllä, liukuhihnaduuni oli sen homman opiskeluun mainio ympäristö.

– Luin siinä samalla kaiken alan kirjallisuuden mitä silloin oli Suomessa saatavilla. Ja moneen kertaan, kun teksti oli niin vaikeasti ymmärrettävää. Kolmannella kierroksella alkoi jo ymmärtämään, avaa Leiden.

Saippuatehtaassa monta kertaa läpikoluttu David Miles Huberin Modern Recording Techniques on Leidenin mukaan vieläkin aivan kutinsa pitävä teos. Teos, josta hän oppi melkein kaiken äänittämiseen liittyvän.
Ja sitten vaan studioita etsimään.
Keltaiset sivut kertoi että lähin oli Hiekkaharjussa sijaitseva Tacca. Nuori äänittäjän alku koputti omakotitalon alakerrassa sijainneen studion ovelle ja ilmoitti oven avanneelle Juha Heiniselle, että olisi tulossa taloon harjoittelemaan. ”Ai? Painuppa hiiteen siitä”, kuului vastaus.

 

•••

Näin alkaa Misha Koivusen toimittama haastattelu Riffinprinttinumerossa 4/2017. Leidenin krediittilista on pitkä ja vakuuttava. Lue Riffistä, mitä kaikkea vuosien varrelta nousi mieleen…

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.