Nayteikkuna

Ivie IE-33J – mittari taskuun ja keikalle!

 

Ivie IE-33J on taskutietokoneen eli PDA:n lisälaite, jolla voi suorittaa akustisia ja sähköisiä audiomittauksia. Peruskokoonpanoon tarvitaan iPAQ-taskutietokone varusteineen, IE-33J-moduuli, IE-33M-mikrofoni ja IE-33-ohjelmisto. Tässä varustuksessaan mittalaite täyttää tarkkuusluokka II:n vaatimukset.

 

Kaiken takana on iPAQ-taskutietokone, joka sujautetaan IE-33J-moduuliin, tai pitäisikö sanoa telakointialustaan. Moduulissa on liitännät mikrofonille, RCA-liittimin linjatasoisille signaaleille ja lisäakulle. Laite on kaksikanavainen, mikrofoniliitäntä ja linjatulo 1 jakavat saman kanavan, kun taas linjatulo 2 hallinnoi yksinään toista kanavaa. Perusvarustuksen pienikokoinen IE-33M-mikrofoni voidaan liittää suoraan moduuliin, jolloin käytössä on yhteen kämmeneen sopiva audiomittalaiteyksikkö. Lisävarusteena on saatavana esivahvistin ja mittamikrofoni, jotka ovat tarkkuusluokka I:n vaatimusten mukaiset. Tämän esivahvistimen mikrofonikytkentä on yhteensopiva esim. Brüel&Kjær-mikrofonien kanssa.

Sisääntulosignaalit muutetaan digitaaliseen muotoon 20-bittisten A/D-muuntimien avulla, kun taas ulospäin suuntautuvat signaalit poistuvat laitteesta iPAQ:n omaa kuulokeliitäntää pitkin.

Kuten normaalissakin PDA-käytössä, IE-33 kommunikoi RS232- tai USB-väylän kautta isomman tietokoneen kanssa Microsoft Active Sync -ohjelmistoa käyttäen. IE-33 sisältää yhdeksän omaa muistipaikkaa, jotka voidaan tallentaa edelleen iPAQ:iin. Vaikka iPAQ:n oma muisti riittää tallentamaan pitkänkin mittaussession tulokset, on välttämätöntä siirtää data aika ajoin pysyvämpään muistiin, myös jatkokäsittelyä silmälläpitäen. iPAQ myös latautuu haluttaessa USB-väylän kautta.
 

 

Teksti: Mikko Joenpolvi, Kuva: Tommi Posa

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 2/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Mikko Joenpolvi
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy