Juha Lottonen – kitaralla pitää olla oma tarina

|
Image

Monille Riffin lukijoille tuttu soitinrakentaja-mestari Juha Lottonen juhlii 25 vuottaan soitinrakentajana, joten nyt oli oivallinen aika lähteä verstaalle haastattelemaan miestä.


Juha Lottonen kuuluu maan parhaiden kitaranrakentajien joukkoon, ja pitkän uran varrelta on kertynyt kosolti painavaa tietoa soitinten rakenteista ja soittajien tarpeista. Kysytäänpä aluksi, mikä tekee soittimesta hyvän ja miten vastataan asiakkaiden erilaisiin toiveisiin.

– Soittimen laatu on kaikkien eri ominaisuuksien yhdistelmä, Juha Lottonen kertoo. Ei ole vain tiettyä osa-aluetta, jolla tehdään huippusoitin. Riippumatta siitä, onko kysymyksessä jokin omista soitinmalleistani vai onko soitin mittatilauksen mukaisesti valmistettu, taustalla on aina tietty funktio. Aikojen saatossa minulle on muodostunut tietynlainen käsitys esimerkiksi siitä, mihin arvoihin määritetään soittimen kaulan säädöt.
 

•••

Image

Näin alkaa Jussi Huolmanin toimittama artikkeli, joka on luettavissa kokonaisuudessaan Riffin printtinumerosta 3/2017. Sille luontevaa jatkoa muodostavat samassa numerossa julkaistava artikkeli Leonardo-kitarahankkeen nykytilanteesta – kahden vuoden rakennusvaiheen aikana on syntynyt 40 soitinparia, joista aina yhdessä on käytetty perinteisiä soitinpuita, toisessa korvaavia kotimaisia puita. Miten on, löytyykö eroa, joka puoltaa kotimaisen raaka-aineen käyttöä vai ollaanko lopun äärellä?

Image

Lopun äärellä nimittäin ollaan, jos tukeudutaan vain perinteisiin eksoottisiin sademetsän puihin – ne uhkaavat loppua maailmasta ja niiden kansainvälistä kauppaa säädellään suojelusyistä tarkasti. Siihen aiheeseen uppoutuu tämän numeron kolmas iso artikkeli "Kitaroita tehdään puusta pitkään – mutta muitakin materiaaleja on tarjolla"

•••

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.