Nayteikkuna

JV_Sandwich – rapeat pohjat

JV_Sandwich-basso
 

Kuopiolaisen Juha Vartiaisen suunnittelema ja rakentama, erikoiseen kaksiosaiseen runkoon perustuva sähkökitara esiteltiin lehdessämme muutamia vuosia sitten (Riffi 1/2002). Nyt meillä oli ilo tutustua samalla periaatteella toteutettuun bassoon: Sandwich Bass 5, olkaa hyvät!

Ulkoisesta olemuksesta voidaan aina olla montaa mieltä, mutta Vartiaisen muotokieli miellyttää kovasti ainakin omaa silmääni. Yleislinjat ovat persoonalliset, mutta nojaavat traditioon – hieman kuin Salvador Dali olisi katsahtanut Telecasteriin ja piirtänyt sen sitten lennokkaammin.

Ja lennokkuutta on ollut suunnittelupöydän ääressä muutenkin. Sandwich-basson rakenne noudattaa samaa patentoitua systeemiä, jolla kitarakin oli toteutettu. Runko koostuu lahdesta erillisestä kerroksesta, jotka on lukittu toisiinsa erityisesti tähän tarkoitukseen suunnitellulla jämäkällä jousimekanismilla. Kerrosten välissä on muutamien millien rako ja ideana on ollut sovittaa jousien avulla yhteen kahden erilaisen puukappaleen resonanssit.

Eivätkä puukappaleet nekään ole aivan tavanomaisimmasta päästä – sekä rungon takaosa että siihen liittyvä kaula on koottu laminoimalla useita kerroksia erilaisia mahonkilajeja yhteen. Vivahteikkaat ruskean sävyt muodostavat kaulan pituussuunnassa linjoja, jotka toistuvat sitten rungon takaosassa, antaen samanlaista visuaalista hahmoa kuin niissä bassoissa, joissa kaula jatkuu yhtenäisenä puuna rungon läpi. Rungon takaosan ja kaulan pintakäsittelyyn on käytetty mehiläisvahaa.

Rungon etuosa taas on valmistettu 50-vuotiaasta mahonkilankusta ja vaikuttaisi olevan yhtä kappaletta. Sekä rungon etupuoli että viritinlapaa peittävä viilu on värjätty ja viimeistelty ohuella peilinkirkkaaksi kiillotetulla lakalla.
Otelauta on veistetty paksusta ja sysimustasta eebenpuulaudasta ja samaa materiaalia on käytetty myös satulaan. Rungon puoleinen otelaudan pää on linjattu viistoon ja pelitilaa sormille tarjotaan 20 jumbokokoisen ja täysleveän nauhan mitalla ja yläkielille sitten soolosäveliä vielä neljän osittaisen nauhan verran.

 

Teksti: Martin Berka, Kuva: Tommi Posa

 
 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2005).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy