Karhumamma hoivaa kitarasoundin kuntoon

 

 

Mama Bear on akustiselle kitaralle suunniteltu etuvahvistin, jonka ensimmäisenä tehtävänä on häivyttää tallamikrofoneille tyypillinen nasaali latteus ja tuoda sointiin sellaista ilmavuutta kuin kitaran eteen sijoitettavalla ilmamikrofonilla tyypillisesti saavutetaan. Toinen tavoite on jäljitellä mallinnuksen avulla aivan toisenlaisten kitaroiden soundia.

 

Mama Bearin toiminnallinen pihvi perustuu kahteen etupaneelin valitsimeen, jotka ovat Input Source ja Target Instrument. Näiden valitsimien toiminta peilaa samalla koko laitteen perusideaa, jossa kitaran signaalia muokataan kahdella peräkkäisellä prosessilla.
Ensimmäisessä vaiheessa pyritään poistamaan niitä epämiellyttäviä soinnin piirteitä, jotka ovat kontaktimikrofoneille tyypillisiä. Ne kun eivät toimintaperiaatteensa vuoksi kykene välittämään juurikaan soittimen omaa akustista ilmettä, puhumattakaan ympäröivän tilan soinnista. Lisäksi niille ominainen nenäkäs ylemmän keskialueen korostus on usein häiritsevän voimakas.

Nasaali ja akustiselta vaikutelmaltaan lattea sointi ei kuitenkaan ole prikulleen samanlainen kitarasta toiseen, eivätkä kontaktimikrofonitkaan etuvahvistimineen ole kaikki samanlaisia. Niinpä Mama Bearin Target Instrument -valitsin antaa tarjolle 16 erilaista vaihtoehtoa, joilla mainitut lieveilmiöt saadaan neutraloitua ja soinnista saman tien akustisemman oloinen. Tarjolla on variaatioita erilaisista tallan alle sijoitettavista pietsoista ja muista kontaktimikrofoneista kitaran kaikukoppaan sijoitettuihin ilmamikrofoneihin ja ääniaukkoon asennetuihin magneettimikrofoneihin saakka. Presetit perustuvat valmistajan tekemiin analyyseihin, joilla on pyritty haarukoimaan ne epätoivotut piirteet, joita kukin tutkittu mikrofonimalli tietyissä soitinmalleissa aiheuttaa. Itse muokkaus tapahtuu mallinnusteknologialla ja päämääränä on samanlainen sointi, joka juuri kyseisestä soittimesta voitaisiin saada esiin erillistä mikrofonia käyttämällä.

Tämän ensimmäisen muokkausvaiheen tulos on käytettävissä jo sellaisenaan, mutta Mama Bear tarjoaa halukkaille vielä toisenkin vaiheen äänen muokkaamiseen. Target Instrument -valitsimen takaa löytyy nimittäin 16 vaihtoehtoista soitintyyppiä, joiden suuntaan soundia voidaan muuntaa. Rautalankaa vääntäen voisi sanoa, että vaikkapa nyt sitten laatupietsolla ladatun D-mallin kitaran saa halutessaan soimaan kuin jumbon konsanaan – ja nimenomaan kuin edestä mikitetyn jumbon.
Mama Bearin muokkaus ei ole mikään on/off-prosessi, sillä muokattua ja kitaran alkuperäistä signaalia voi sekoittaa toisiinsa portaattomasti.

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 
 

 

21.07.2009
|
AJ Syrjänen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy