Lexicon MPX-1 – MultiPaavo

|
   

Teksti: Lauri Paloposki

Lexiconin uusi moniefekti jatkaa tuttua sinimustaa linjaa, jota monet ammattilaiset ovat oppineet vuosien varrella arvostamaan.

MPX-1 on täysin stereona toimiva laite, jossa osa kapasiteetista on varattu kiinteästi laadukkaan tilakaiunnan luomiseen ja osa on käytettävissä muuhun työstöön. Muutkaan efektit eivät suinkaan ole vaatimattomia, sillä Lexicon on ladannut myllyynsä sen verran tuhdisti laskentavoimaa, että sitä riittää useampaankin mausteeseen. Pikemminkin ilmaus tarkoittaa, ettei muiden efektien monimutkaisuus vaikuta siihen, minkälainen tilakaiunta on saavutettavissa.

Kaikkiaan käytössä on kuusi erilaista efektitoimintoa, jotka voi järjestää tarkoituksenmukaisella tavalla. Kaikki efektit ovat myös aina käytettävissä samanaikaisesti. Yksinkertaisimmillaan sisäinen signaalitie on kuuden peräkkäisen efektiblokin suora ketju, jossa muokattava signaali kulkee stereomuodossa laitteen läpi alusta loppuun. Ketjun blokit voi organisoida haluamaansa järjestykseen ja jokainen yksittäinen blokki voidaan valita itsenäisesti käyttöön tai pois käytöstä. Päälle/pois-valinnat voi tehdä myös käytön aikana, sillä kullakin blokilla on oma painonappinsa etulevyssä.

Vaihtoehtoisesti signaali saadaan jaettua kahteen rinnakkaiseen väylään, joiden avulla eri blokkien tekemä muokkaus voidaan kohdistaa vaikuttamaan vain tiettyihin signaalin osiin. Silloin saadaan aikaan huomattavasti mielenkiintoisempia ja samalla hankalammin hahmotettavia yhdistelmiä, joissa ylempää signaaliväylää kulkeva ääni voidaan höystää esimerkiksi pitch shift-, chorus- ja viive-efekteillä. Alempaan väylään ohjattava signaali voitaisiin sitten vaikkapa vain kaiuttaa tai efektoida muulla valinnaisella tavalla.

 

Pehmorivi

MPX-1:n muistiin on tehtaalla laadittu 200 valmista efektiohjelmaa, joiden jatkoksi voi ohjelmoida 50 omaa luomusta. Perusmuokkaus on käytön aikana helppoa ja nopeata, sillä efektien keskeisimmät muuttujat on poimittu valmiiksi Soft Row-kokoelmaksi. Kyse on sananmukaisestikin rivistä, josta näkyvissä on aina yksi parametri kerrallaan. Parametrista toiseen liikutaan vasemmalle ja oikealle osoittavilla nuolinäppäimillä ja arvon muutos tapahtuu Value-potikalla. Mikäli tehtaan näkemys yleisimmin tarvittavista muuttujista on erilainen kuin oma, voi asian korjata valitsemalla itselleen sopivat parametrit Soft Row:n varrelle.

MPX:n A/B-toiminto on napin painalluksella käynnistettävä kahden parametrin arvon tai parametrijoukon välinen siirtymä eli muodikkaammin morfaus. Käyttäjän valittavaksi jää, minkä parametrien välillä liukuma tapahtuu ja kuinka kauan se kestää. Mahdollisuuksia on runsaasti ja ensimmäisenä mieleen tulevat esimerkiksi tremolon ja leslie-simulaation nopeuden tai kaiun vaimenemisajan muutokset. A/B-toiminto voidaan myös laukaista esimerkiksi tulosignaalin voimakkuuden perusteella.

Syvemmälle menevä muokkaus vaatii käyttäjältä melkoista perehtymistä laitteen sisäiseen hierarkiaan, sillä mahdollisuuksia on melkoisesti.

Käyttöopas on onneksi perusteellinen ja selkeä. Sen ja tarkkaavaisen kokeilun avulla laitteen salat kyllä aukenevat.

Ohjelmoinnin tukena on hyvä näyttö ja pieniä mukavuuksia. Esimerkiksi Compare näppäimellä voi verrata muutettua ja alkuperäistä ohjelmaa ja nappi kertoo myös, onko ohjelmaa itseasiassa muutettu lainkaan. Viitseliäs käyttäjä voi myös jakaa ohjelmia kategorioittain esimerkiksi käyttökohteen tai efektityypin perusteella. Ohjelmien haku on nimittäin mahdollista muistipaikan numeron ohella myös nimen tai efektityypin perusteella.

 

Näppää tempo

Tempon asetus suoraan etulevyn Tap-näppäimellä on ollut monella valmistajalla jo pitkään varusteena. Lexicon ei kuitenkaan ole tyytynyt ainoastaan siihen, että kahden näppäyksen välinen aika siirtyy suoraan parametrin arvoon. Ohjelmointitilassa käyttäjä voi nimittäin valita esimerkiksi jonkin lukuarvon välillä 2-8, jolloin mylly laskee valinnan mukaan viimeisempien täppäysten välisen keskiarvoajan ja muuttaa tempoasetusta sen perusteella asteittain.

Jos kappaleen täsmällinen tempo on jo tiedossa, voi ajoituksen syöttää laitteelle myös lukuarvona. Ja ettei lysti loppuisi ihan kesken, niin laite osaa sekä vastaanottaa tempoinformaation MIDIn välityksellä että luoda omaan asetukseensa perustuvan MIDI-kellon signaalin, joka voidaan sitten hyödyntää muiden laitteiden tahdistamiseen.

Tempoa voi sisäisesti hyödyntää sekä viiveaikojen että LFO:lla ohjattujen toimintojen tahdistamiseen.

Summarum

Lexicon MPX-1 jatkaa valmistajansa linjaa muutenkin kuin väritykseltään. Sen sointi vastaa odotuksia ja efektiprosessorissa riittää vääntöä hankalampaankin muokkaukseen. Mielenkiintoista olisi saada tietää, kuinka paljon laitteen hinta olisi kohonnut, jos kaksi efektiväylää olisi rakennettu myös erillisillä stereosignaaleilla hyödynnettäviksi.

Jokatapauksessa peruskäyttö on riittävän yksinkertaista ja monipuoliset liitännät soveltuvat sekä analogiseen että digitaaliseen käyttöympäristöön.

 

Lisää testejä äänityslaitteista löydät Riffi 1/97-lehdestä.

Paluu lehteen