Nayteikkuna

Lexicon MX400 - terävää prosessointia kotiin ja keikalle

 

 

Tietokonepohjaisten työkalujen käytännöllisyys, helppous ja ennen kaikkea hinta ovat nakertaneet markkinoita perinteiseltä raudalta. Lexicon pyrkii vastaamaan audioalan nykyvaatimuksiin tuomalla markkinoille plugareiden käytännöllisyyttä ja ulkoisen raudan vääntöä yhdistelevän MX400:n. Vaan onnistuuko kaksi maailmaa yhdistävä täsmäratkaisu?

 

Ensisilmäykset, tunnustelu, piuhat kiinni ja havainto: MX400 on sekä ulkoisesti että LCD-näytön valikkorakenteen puolesta mukavan yksinkertainen. Systematiikka hahmottuu nopeasti eikä käyttäjä eksy loputtomiin alamenuihin.
Perusasetelma on selkeä. Laite soveltuu itsenäisenä räkkilaitteena käytettäväksi keikalla tai studiossa, niin analogisessa kuin digitaalisessakin ympäristössä. Ja joko perinteisenä stereoprosessorina kahdellakin erilaisella tavalla tai sitten nelikanavaisena surround-kaikuna.

Erilaisia käyttötapoja varten on varattu omat konfiguraationsa, joiden mukaisesti dsp-prosessorit valjastetaan toimintaan. Prosessorit voivat toimia itsenäisesti, jolloin kyseessä on ikäänkuin kahden erillisen stereolaitteen yhdistelmä (dual stereo) omine tulo- ja lähtöväylineen. Tai sitten prosessorit voidaan kimputtaa yhteistoimintaan joko rinnan tai peräkkäin kytkettyinä (stereo) kaksikanavaisen stereotehosteiden tuottamista varten. Ja kolmantena vaihtoehtona on surround-tehosteiden luominen, jolloin ensimmäinen prosessori työstää etukanavia ja toinen prosessori takakanavia.
Eri toimintatavoille on varattu omat muistipankkinsa, joista löytyy sitten käyttötarkoitukseen sopivilla efektialgoritmeilla laadittuja valmiita ohjelmia sekä vapaita muistipaikkoja käyttäjän omille sommitelmille.
Tulosignaali voi olla eri käyttötapojen yhteydessä monoa, kaksikanavaista stereota tai nelikanavaista materiaalia.

Analogipuolella kannattaa huomioida, että MX400:sta on tarjolla erikseen sekä jakein että XLR-liittimin toteutettu malli, joista kumpikin pelaa balansoiduin kytkennöin. Molemmissa on myös sama nimellinen signaalitaso (+4 dBU), joten valinta on tehtävä sillä perusteella, kumpaa kaapelointia haluaa käyttää.
Digitaalisia audiosiirtoja varten laitteessa on kaksin kappalein stereofonisia S/PDIF-liitäntöjä kumpaankin suuntaan.Teksti: Pauli Komonen, Kuvat: Tommi Posa

 

 

Oheinen teksti on näyte artikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 1/2007).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

 

 

 

 

21.07.2009
|
Pauli Komonen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy