Lexicon Omega - studiopaketti tietokoneelle

|
Image
 

Lexicon on erityisesti kaikulaitteisiin erikoistunut tuotemerkki, joka aivan ansioituneesti rinnastetaan laatuun ja korkeaan hintaan. Ensimmäinen markkinoille tullut digitaalinen audiolaite oli Lexiconin valmistama ja silloin elettiin vuotta 1971. Siitä alkaen firma onkin ollut edelläkävijä digitaalisessa efektoinnissa.

 

Lexicon Omega on tietokoneen USB-liittimeen liitettävä audio- ja midi-sovitin, jonka mukana tulee moniraitaiseen audio-/midityöskentelyyn tarkoitettu tietokoneohjelma niin pc:lle kuin Macille. Omegan kautta voi äänittää samanaikaisesti neljälle raidalle, kuuntelun luonnistuessa kahden raidan laajuudella.

Laite on varustettu hintaan sisältyvällä erillisellä verkkomuuntajalla, josta se saa toimintavirtansa. Luonnollisesti pakettiin sisältyy myös plug-in-efekti, joka on tietystikin valmistajan tyylille sopiva Pantheon-kaiku. Paketti on USB-kaapelia myöten täydellinen satsi, tietokone ja soittimethan jokaisella jo on omasta takaa.

Pakettia avatessa sieltä odottaa paljastuvan pienikokoisen rasian. Liitetäänhän laite tietokoneen USB-väylään ja vastaavan tyyppiset jo markkinoilla olevat värkit ovat varsin pienikokoisia. Omega on suuri. Aluksi koko on pettymys, koska aski ei selvästikään mahdu kannettavan tietokoneen kanssa samaan salkkuun. Ei mene pitkään, kunnes pettymys vaihtuu voitonriemuksi ja tyytyväisyydeksi: kookas olemus on selvästi perusteltavissa ja pelkkää plussaa!

Ensinnäkin suuren koon ansiosta liittimien sijoittelulle on riittävästi tilaa, eikä valmistajan ole tarvinnut tyytyä mihinkään ulkoisiin johtoviuhkoihin tai RCA-rimpuloihin – kaikki liittimet ovat jämäkkää laatua ja studiokokoa, jos tuollainen määritelmä sallitaan.

Myös etulevyn puolella fyysinen kookkaus on eduksi, kun kaikille nupeille ja kytkimille on reilusti tilaa. Kaikki säätönupit on lisäksi karhennettu kunnolla, niissä on hyvä tuntuma ja ne on merkitty selkeästi. Sama pätee kaikkiin painokytkimiin ja tätä vermettä on paksusormisenkin mukava käyttää.

Ison koon paras puoli on muihin vastaavin laitteisiin verrattuna kumminkin se seikka, että Omega ei lähde pöydällä karkuun, kun sen säätimiin tarttuu kiinni. Laite pysyy vankasti pöydällä ilman mitään sinitarra- tai roudarinteippikikkailuja. Kyseessä on selvästi työkalu eikä mikään lelu.

 

Oheinen teksti on ote Pasi Pajasen kirjoittamasta artikkelista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa Riffi-lehden painetussa numerossa 1/2004.

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan tilaustoiminnon avulla.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.