Lo-Fi syntyy keinoja kaihtamatta!

|
Image
   Eritoten Lo-Fi-äänityksissä ja miksauksissa kitarapedaalit saattavat nousta arvoon arvaamattomaan, kunhan osaa ajatella luovasti ja kuunnella korvillaan. Erilaisissa pulmatilanteissa on jonkin futsin tai muun mulineksin lykkääminen väliin hyvä nollauskeino, ja toisinaan Stomp-boxeilla voi myös korvata kalliita hankintoja (näin ne herrat maailmallakin tekee, vaikkei siitä ei kovin julkisesti puhuta).

"Oikeita" studioefektejä ei tässä yritetä ampua alas. Pikemminkin homman juoni on muistuttaa, "ettei oteta tät´ mussiikkii nii vakavasti..."

Hitsville-patologit Haavisto & Nyman syventyivät pedaaliteemaan studionsa Mackie 24/8 -mikserin ääressä. Koetilanteessa signaali ajettiin Aux-lähdöstä efektilaitteeseen ja sitten takaisin pöytään omalle kanavalleen. Jannen omin sanoin todettuna "Läheskään kaikki pöydät eivät voisi käsitellä näitä kitarapolkimia", joten kaikenkattavia yleistyksiä ei pidä tekstin perusteella tehdä. Ennenkaikkea signaalitasojen ja impedanssien sovitukset on syytä tutkia ennenkuin kokeilet samaa kotona. Enemmän asiaa kytkentöihin liittyvästä teknisistä seikoista löydät tämänkertaisesta Vinkki-Riffistä: "Pedaalin liittäminen mikseriin".

Koemateriaalina tilanteessa käytettiin Laika & the Cosmonauts -yhtyeen The Amazing Colossal Band -albumin ja Lemonatorin Yellow-kiekon 24-raitakakkuja. Referenssinä taltioitiin syntyneet saundit ja testaajien kommentit kasettidekille.

Pedaalit ongittiin maahantuojien toimittamista pahvilaatikoista intuitiopohjalta, ilman minkäänlaista järjestelmällisyyttä. Myös kommentit on kirjattu tässä alkuperäistä tapahtumasarjaa noudattavassa kronologisessa järjestyksessä.

Lukijan on syytä myös huomioida, etteivät esimerkkitapaukset edusta pitkällisen vertailun perusteella valittua absoluuttista parhaimmuutta, vaan jokainen pedaali on ohjannut toimintaa siihen suuntaan, kuin luontevalta on tuntunut. Kutakin laitetta on kommentoitu siis yksittäisenä tapauksena ja sellaisessa käytössä, johon se on testaajia houkutellut.

Kaikkia markkinoilla olevia pedaaleita ei myöskään ollut mahdollista koota kerralla tutkailtavaksi. Esimerkiksi Levytukun edustama maineikas MXR-mallisto jäi tällä kerralla otannan ulkopuolelle, ja saman kohtalon kokivat myös Studiotecin Zoom-pedaalit sekä Korgin ToneWorks -sarja. Artikkelin ideana onkin toimia ideoinnin lähteenä, eikä niinkään markkinakatsauksena. Mutta nyt itse asiaan eli pedaaleihin ja niiden herättämiin reaktiohin...

Luit juuri maistiaisiksi alun Esa Kuloniemen viiden sivun mittaisesta jutusta, jossa syvennytään kitarapedaaleiden käyttöön miksausvaiheessa. Valitettavasti emme voi julkaista kaikkia artikkeleita kokonaisuudessaan näillä Riffi-lehden maksuttomilla kotisivuilla, mutta tämäkin artikkeli on luettavissa kokonaisuudessaan Riffi 2/99 -lehden painetussa versiossa.

Riffin irtonumeroita myyvät hyvin varustetut Rautakirjan toimipisteet, kirjakaupat ja soitinliikkeet. Irtonumeroita voi tilata myös suoraan toimituksesta. Täytä verkkosivuilta löytyvä tilauslomake, soita, tai lähetä sähköpostia.